13 listopada 2017

Dżadżyk

Dziś zapraszam na dżadżyk turecki czyli jogurt z ogórkiem, czosnkiem i koperkiem. Dżadżyk bardzo przypomina greckie tzatziki i świetnie komponuje się grillowanym mięsem, ale także z pieczonymi warzywami. Turcy przygotowują go z kremowego, gęstego jogurtu i podają jako dodatek do wszelkiego rodzaju mięs.

🍴 Potrzebne składniki 🍴

- 1 duży ogórek 
- 500 g jogurtu greckiego 
- 1 ząbek czosnku 
- 20 g świeżego koperku 
- sól morska 
- świeżo mielony pieprz 
- oliwa z oliwek (do skropienia) 

🍴 Przygotowanie 🍴
🔆 Ogórka ścieramy na tarce o grubych oczkach lub kroimy w drobną kostkę, a następnie starannie odciskamy, aby pozbyć się nadmiaru wody. Wkładamy ogórka do miseczki, dodajemy jogurt i mieszamy. 
🔆 Do ogórka dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz drobno posiekany koperek, wszystko starannie mieszamy i doprawimy do smaku solą morską oraz pieprzem. Przed podaniem dżadżyk skrapiamy oliwą z oliwek.

Przepis zaczerpnęłam z książki Persiana, w której znajdziemy więcej prostych i smacznych przepisów kuchni bliskowschodniej. 


Dżadżyk świetnie smakuje także jako dodatek do kanapek, frytek, pity lub pizzy.


Życzę smacznego! :)

33 komentarze:

  1. Mój ulubiony dip do pieczonych warzyw <3

    OdpowiedzUsuń
  2. Cokolwiek to jest, bardzo mi się podoba. ;)
    Świetne, apetyczne. Rewelacja.
    Nowych smaków lubię próbować właściwie... od zawsze!
    Pozdrawiam poniedziałkowo :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Kochana i ja również poniedziałkowo pozdrawiam :)

      Usuń
  3. nie robiłam wcześniej, ale wygląda rewelacyjnie! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pojęcia nie miałam czym jest dżadżyk :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda bardzo apetycznie. Moje smaki. Dla mnie to greckie tzatziki. Ja tak robię i uuuuwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czytając przepis również stwierdziłam, że to greckie tzatziki. Ja do tych ostatnich dodaję jeszcze sok z cytryny. W Turcji podstawą jest bardzo gęsty, kremowy jogurt. Można znaleźć go i u nas :D

      Usuń
  6. Nazwa i prezentacja świetne, a sosik przepyszny, wnioskuję z opisu ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Świetnie sprawdzi się także jako dodatek np. podczas grillowania :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Prezentuje się świetnie :) Chętnie bym zjadła do mięska :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo lubię tzatziki, więc to coś dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Pycha, zwłaszcza jako sosik do pieczonych warzyw! Jakoś tak mi pasuje najbardziej :) pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O tak! Z pieczonymi warzywami komponuje się idealnie :)

      Usuń
  11. Ale to musi mieć pyszny i świeży smak :)

    OdpowiedzUsuń