11 listopada 2017

Persiana. Przepisy inspirowane kuchnią Bliskiego Wschodu.

Lubię czerpać kulinarne inspiracje z rozmaitych części naszego globu. Kuchnia Bliskiego Wschodu jest mi szczególnie bliska, ponieważ bardzo często gości w moim domu. Uwielbiam jej oryginalność, intensywność składników, ale i jej niezwykle wyrafinowaną prostotę. Oczarowana książką Persiana, chcę Wam ją gorąco polecić na jesienne wieczory, które staną się niezwykle smaczne i kolorowe. Persiana to książka kucharska roku według magazynu "Observer Food Monthly" oraz książka roku w konkursie magazynu "FoodTravel".

Persiana to pean na cześć bliskowschodnich smaków i składników. Książka zawiera sto przepisów na nowoczesne i łatwe w przygotowaniu wersje tradycyjnych potraw z południowych i wschodnich wybrzeży Morza Śródziemnego.
Autorka Persiany - Sabrina Ghayour, znana jest w Polsce także dzięki książce Sirocco. Wychowała się w irańskiej rodzinie, ale dorastała w Anglii, jednak kuchnia perska zawsze była jej bliska, dlatego wciąż wraca do korzeni i chce dzielić się nią z innymi. Ghauour pokazuje, że przygotowanie smacznych posiłków nie musi być przykrym obowiązkiem, a proste oraz pyszne potrawy możemy przygotować bez zachodu i zadęcia.

W książce znajdziemy przepisy zobrazowane pięknymi zdjęciami. Całość podzielona jest na części:

- Meze i dania do podziału

- Chleb i zboża

- Zupy, potrawki i tadżiny

- Dania pieczone i z grilla

- Sałatki i warzywa

- Desery i łakocie


Uwielbiam bliskowschodnie desery. 

Moje serce od razu skradły lody pistacjowe z miodem i wodą z kwiatu pomarańczy. 

Gorąco polecam Wam tą kulinarną pozycję. 

Wasze kubki smakowe zaczną pracować od samego patrzenia na te piękne zdjęcia.

Będziecie oczarowani przepisami oraz zachwyceni prostotą ich wykonania. 

Ja z pewnością wykorzystam je w swojej kuchni i już niebawem podzielę się nimi na moim blogu. 

Życzę Wam smacznej lektury! :)

20 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. To prawda :) Zdjęcia tylko zachęcają do jedzenia :D

      Usuń
  2. Zapowiada się świetnie. Chętnie zajrzę do tej książki :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Brzmi bardzo ciekawie, lody pistacjowe z miodem i wodą z kwiatu pomarańczy, to musi być fantastyczne :) 

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z pewnością :) Jak znajdę gdzieś wodę z kwiatu pomarańczy to na pewno zrobię :)

      Usuń
  4. Jak to wygląda! Pozycja kulinarna na medal.
    Potrawy na pewno doskonałe w każdym calu.
    Podziwiam. Na pewno warto je wypróbować.
    Baaa - trzeba wypróbować.
    Pozdrawiam! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Przepiękne ilustracja, a książka warta uwagi :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja kuchnię bliskiego wschodu smakuję wyłącznie w restauracjach ;) Nie mam odwagi na domowe eksperymenty :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam lekturę :) Ona udowadnia, że kuchnia bliskowschodnia przygotowywana samodzielnie może być szybka, prosta i bardzo smaczna :)

      Usuń
  7. Czekam na Twoje doświadczenia związane z tą książką :-)) I przepisami...

    OdpowiedzUsuń
  8. Na pewno niesamowite dania dzięki niej przygotujesz :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Przede wszystkim książka jest dopracowana graficznie i zdjęcia to w niej duży plus. Już mnie ciekawią przepisy w niej zawarte :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda. Książka jest pięknie wydana. Gorąco polecam :)

      Usuń