2017-10-20

Roladki z kurczaka z pesto

Kurczak to częsty gość na moim talerzu. Cenię go za smaczne i delikatne mięso oraz sporą zawartość białka. Lubię dodawać mu smaku i wplatać go w rozmaite połączenia składnikowe. Tym razem idealnie połączył się z zielonym pesto, które podczas pieczenia dodało mu aromatu i niezwykłej soczystości. Do tego suszone pomidory i wyrazista szynka parmeńska, które pozwoliły na jeszcze większą grę smaków i aromatów. Roladki podałam z moją ulubioną remuladą duńską. Kocham takie połączenia! :)
Roladki z kurczaka z pesto i suszonymi pomidorami
 Potrzebne składniki 

- 1 duża pierś z kurczaka
- plastry szynki parmeńskiej
- pesto z oregano (Przepis)
- suszone pomidory
- oliwa z oliwek
+ remulada duńska

 Przygotowanie 
Pierś z kurczaka dzielimy na filety i rozbijamy je delikatnie przez folię spożywczą (aby zapobiec przerwaniu się mięsa). Rozbite filety układamy na kawałkach szynki parmeńskiej, smarujemy je pesto z oregano (lub innym ulubionym), a na wierzch układamy pokrojone suszone pomidory. Całość zawijamy w roladki, układamy w naczyniu żaroodpornym, skrapiamy oliwą z oliwek i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i pieczemy około 25 - 30 minut. 
Roladki z kurczaka z pesto i suszonymi pomidorami
Gotowe roladki podajemy z ulubionymi dodatkami. Świetnie sprawdzą się lekkie sałatki oraz sosy. Ja podałam je z moją ulubioną remuladą duńską, która przybyła do mojego domu niespodziewanie. Kiedy roladki dochodziły w piekarniku do drzwi zapukał kurier z miłą niespodzianką od Folwarku :) 
Roladki z kurczaka z pesto i suszonymi pomidorami
Całość komponowała się idealnie. Remulada duńska jest świetnym dodatkiem do pieczonych warzyw, mięs i ryb, a także jajek, wędlin oraz serów. Wystarczy mały kleks remulady, a posiłek stanie się bardziej wyrazisty i smaczniejszy. Uwielbiam inspiracje z Folwarkiem. Całą ofertę można znaleźć na stronie internetowej:

Zapraszam także na folwarkowego fan page'a na Facebooku:


folwark sosy

45 komentarzy:

  1. Super pomysł, same moje ulubione składniki :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Kasiu jak zwykle smaczne danie nam prezentujesz. Moje ulubione suszone pomidorki w takim towarzystwie, na pewno wszystko smakuje wybornie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Ależ pyszności!
    Roladki idealne! To mi się podoba... i to jeszcze jak :)
    Pomysłowo.
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetna propozycja na smaczne jedzonko :) Pysznie wyglądają Kasiu :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wyglądają pysznie! A połączenie kurczak - pesto - suszone pomidory jest bardzo super!

    OdpowiedzUsuń
  6. Takiej remulady chyba nigdy nie próbowałam. Zaciekawiłaś mnie :) No i szynka parmeńska do takich dań jest zawsze strzałem w dziesiątkę ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje bardzo :) A remuladę polecam - jest świetna do jajek, kanapek i mięs. Często wykorzystuję ją także do sałatek i surówek :)

      Usuń
  7. Wow, naprawdę świetny przepis - ciężko przejść obojętnie obok takich pyszności

    OdpowiedzUsuń
  8. Wyglądem z lekka przypomniało mi sushi. xD
    Pyyysznie.

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygląda super! Tylko pytanie czy szynka parmeńska z piekarnika wychodzi ok? Bo ja zawsze jak ją grzałam, to potem była zwyczajnie niedobra...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Wszystko zależy od piekarnika. Szynka delikatnie się podpieka i ma swój specyficzny smak. Zawsze można zamienić ją na inną szynkę długo-dojrzewającą :)

      Usuń
  10. Mimo, że mięsko to nie do końca nasze klimaty to te zawijaski wyglądają apetycznie :D

    OdpowiedzUsuń
  11. jak z szynką parmeńską i suszonymi pomidorami to musiały być pyszne <3

    OdpowiedzUsuń
  12. Świetny pomysł i perfekcyjne wykonanie :) super :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Pierwszy raz słyszę o remuladzie duńskiej ;) Nie przepadam za szynką parmeńską ale w takim wydaniu bym się na nią skusiła :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Wyglądają bardzo smacznie. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Ale ten kurczak pysznie się prezentuje!

    OdpowiedzUsuń
  16. I have visited your blog and Saw the add, Please also visit my blog and click my add. Thanks, Be happy.
    http://asianfoodandculture.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  17. Narobiłaś mi ochoty na pesto,dawno nie jadłam :D

    OdpowiedzUsuń
  18. Wyglądają przepięknie, koniecznie muszę spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Kasiu fantastyczne danie! Połączenie smaków genialne - palce lizać!

    OdpowiedzUsuń
  20. Wonderful post however I was wanting to knhow if you could write a litre more on this topic?

    I'd be very thyankful if you could elaborate a little bit more.
    Appreciate it!

    OdpowiedzUsuń