2018-09-04

Lekka sałatka z melonem i kurczakiem

Dzisiaj zapraszam Was na lekką i prostą w przygotowaniu sałatkę, która zapewni naszemu podniebieniu cudowną grę smaków oraz aromatów. Świeży szpinak baby doskonale współgra ze słodyczą melona kantalupa oraz pomidorków cherry. Całość dopieszczają polędwiczki z kurczaka w aromatycznym czosnku niedźwiedzim, a także żywiczny aromat orzeszków piniowych. Gorąco polecam! :)
Lekka sałatka z melonem i kurczakiem

2018-09-01

Pesto z suszonych pomidorów

Pesto w moim domu jest zawsze. Dodaję je do makaronów, ryżu, mięs, ryb oraz pieczonych warzyw. Używam go także jako smarowidła do pieczywa. Najczęściej przygotowuję zielone pesto, ale uwielbiam też te kolorowe, przygotowane z dodatkiem rozmaitych warzyw lub strączków. Dzisiaj gości u mnie pesto z suszonych pomidorów z delikatnie pikantną nutką. Wyrazistości dodał mu ser Cheddar o ostrym, lekko orzechowym smaku, który idealnie połączył się ze słodkim smakiem nerkowców. To pesto jest proste i szybkie w przygotowaniu, ale możemy wykorzystać je na wiele smacznych sposobów.

Pesto z suszonych pomidorów

2018-08-30

Naleśniki z waniliowym twarożkiem i musem truskawkowym

Dzień dobry! :) Takie śniadania lubię najbardziej. Cieszą nie tylko oko, ale również podniebienie oraz przenoszą w najmilsze smaki dzieciństwa... Po takim posiłku mamy też energię na cały dzień. Dzisiaj zapraszam Was na delikatne i puszyste naleśniki na kefirze, wypełnione waniliowo - serowym farszem. Całość dopieszcza słodki mus truskawkowy. Gorąco polecam! :D
Naleśniki z waniliowym twarożkiem i musem truskawkowym

2018-08-27

Risotto z ricottą, cukinią i prosciutto

Kocham kuchnię włoską, a risotto to jedno z dań, które cenię najbardziej. Uwielbiam je za konsystencję i wyrazistość każdego ziarenka ryżu, któremu podczas przygotowania należy okazać więcej "czułości". Dzisiaj postanowiłam przygotować je w wersji z dodatkiem kremowej ricotty, świeżego koperku i limonkowej cukinii. Danie podkreśla intensywny smak parmezanu oraz szynki parmeńskiej. Gorąco polecam Wam to połączenie! :)

2018-08-23

Leczo z drobiową kiełbasą

Leczo to jedna z potraw, która przypomina mi kuchnię mojego dzieciństwa. To jednogarnkowe danie kocham do dziś i przygotowuję je z ogromną przyjemnością. Najbardziej lubię te z dodatkiem delikatnej kiełbasy drobiowej, która podkreśla smak całości. Leczo smakuje najlepiej, gdy warzywa przygotowane są al dente (nierozgotowane) - wtedy możemy rozkoszować się smakiem każdego składnika, a całe danie będzie miało niższy indeks glikemiczny i dostarczy nam więcej wartości odżywczych. Dzisiaj zapraszam na prosty i szybki przepis na to klasyczne danie :)
Leczo z drobiową kiełbasą

2018-08-15

Pikantne kotlety z jajkiem przepiórczym

Przepis na pikantne kotlety drobiowe z jajkiem przepiórczym w środku. Kotlety są pyszne, bardzo aromatyczne oraz soczyste, dzięki dodatkowi musztardy oraz ostrej pasty paprykowej. Smak całości dopełnia jajko przepiórcze, które zawiera pełnowartościowe i łatwo przyswajalne białko, a także sporą ilość aminokwasów i mikroelementów. Jajka przepiórki nie uczulają, zawierają mniej tłuszczu i są o wiele zdrowsze od kurzych jaj. 
Kotlety z indyka z jajkiem przepiórczym

2018-08-10

Moja podróż przez Morawy

Witajcie Kochani po małej przerwie! W tym roku ponownie postanowiłam odwiedzić Czechy, ale tym razem wybrałam się na Morawy - piękną krainę we wschodniej części tego kraju. W ubiegłym roku zachwyciła mnie Praga, jej klimat, cudowni ludzie i przepiękna architektura, dlatego zdecydowałam się powrócić do kraju naszych sąsiadów i poznać go jeszcze bardziej. Dzisiaj chcę podzielić się z Wami tym jak było, co warto zobaczyć, a także gdzie smacznie zjeść podczas pobytu na Morawach. Zapraszam Was do obejrzenia mojej fotorelacji oraz poznania kilku ciekawostek o tym malowniczym regionie.