2017-07-23

Risotto z tymiankiem i pieczarkami

Potrawy, które oprócz smaku i idealnej konsystencji, dostarczają nam także wspaniałych aromatów są najlepsze. Moja dzisiejsza propozycja jest takim wspaniałym dla naszych zmysłów połączeniem. Nieskomplikowane, ale bardzo aromatyczne, smaczne i pożywne risotto z dodatkiem pieczarek i świeżego tymianku pozwoli nam dostarczyć sobie dużej dawki przyjemności :) Jeść tylko ze smakiem! :)
risotto z pieczarkami

2017-07-12

Spaghetti z kurkami w sosie śmietanowym

Uwielbiam grzyby, zarówno te leśne, jak i smakowite pieczarki oraz boczniaki. Najbardziej jednak lubię pospolite, ale szlachetne kurki, bardzo niepowtarzalne i delikatne w smaku. Kurka, lisiczka, pieprznik jadalny to piękne nazwy, którymi określa się ten gatunek grzybów z rodziny kolczakowatych. Najbardziej lubię je w połączeniu ze śmietaną, dlatego dziś zapraszam na smaczne zestawienie makaronu spaghetti z kremowym sosem śmietanowym z dodatkiem kurek oraz świeżej natki pietruszki. Smaku całości dodają prażone ziarna słonecznika. Gorąco polecam :)
Spaghetti z kurkami w sosie śmietanowym

2017-07-06

Polędwica z mintaja w jaglanej panierce

Dzień dobry! Dzisiaj zapraszam na zdrowy i pożywny obiad z polędwicą z mintaja w roli głównej. Rybę otacza bezglutenowa panierka z płatków jaglanych, które zawierają m.in. cenne witaminy z grupy B, witaminę E oraz składniki mineralne tj. krzem, wapń, potas, żelazo czy magnez. Panierka jest lekka i chrupiąca, a delikatności oraz unikalnego smaku nadaje jej dodatek mąki kokosowej. Taki obiad jest prosty i szybki w przygotowaniu. Smacznie polecam :)
Polędwica z mintaja w jaglanej panierce

2017-06-20

Paprykowe naleśniki

Dzisiaj zapraszam na puszyste, delikatne i bardzo elastyczne naleśniki z pastą paprykową i kurkumą. Naleśniki z dodatkiem maślanki świetnie nadają się do zawijania, gdyż ciasto jest bardzo jędrne. Wersja paprykowa idealnie komponuje się z delikatnym serkiem twarogowym, hummusem oraz dodatkiem świeżych ziół lub rukoli. Smacznie polecam :)
paprykowe naleśniki

2017-06-13

Szafranowe risotto z rukolą i pistacjami

Risotto to pyszna włoska klasyka, która sprawia, że ryż może smakować niesamowicie. Kremowa i kleista konsystencja oraz wyrazisty smak każdego ziarenka, cudownie rozpieszcza nasze kubki smakowe. Dzisiaj zapraszam na szafranowe risotto z dodatkiem pistacji oraz świeżej rukoli. Całość jest finezyjna i bardzo aromatyczna, przeplata słodycz z subtelną nutką kwaskowości. Smacznie polecam :)

2017-06-10

Carpaccio z buraków z rukolą, kozim serem i pistacjami

Dzisiaj zapraszam na lekką, zdrową, ale pożywną i bardzo smaczną przekąskę. Przygotowałam carpaccio z czerwonych buraków z rukolą, miękkim serkiem kozim oraz pistacjami. Całość podałam z lekko słodkim sosem vinegret z dodatkiem suszonych pomidorów. Carpaccio będzie świetnym wyborem na przystawkę, kolację lub przekąskę imprezową. Smacznie polecam :)
Carpaccio z buraków z rukolą, kozim serem i pistacjami

2017-06-06

Borowikowa tagliolina w sosie śmietanowym

To danie to gra smaków i aromatów w iście włoskim wydaniu. Borowikową tagliolinę otula świeży szpinak oraz wyraziste i intensywne w smaku brązowe pieczarki, skąpane w lekkim sosie śmietanowym. Pieczarki portobello dostarczą nam sporej dawki potasu, a szpinak żelaza, wapnia oraz witamin. Całość kusi aromatem, a smak dostarcza niesamowitej przyjemności naszym kubkom smakowym. Danie jest bardzo pożywne i przenosi nas w cudowne smaki włoskiej kuchni. Smacznie polecam :)
Borowikowa tagliolina w sosie śmietanowym