2016-05-15

Młoda kapusta z pieczarkami

Wiosna przynosi to co najlepsze - smaczne, zdrowe i młode warzywa. Kapusta o tej porze roku jest najsmaczniejsza, a w wersji na ciepło przenosi nas w cudowne smaki dzieciństwa. Dziś zapraszam na młodą kapustę z pieczarkami w lekkim sosie śmietanowym. Propozycja świetnie sprawdzi się jako samodzielne danie podawane ze świeżym pieczywem lub jako dodatek do obiadu. Smacznie polecam :)
Młoda kapusta z pieczarkami

2016-05-13

Bryndzové pirohy

Bryndzové pirohy czyli pierogi ruskie w wersji słowackiej. Czym różnią się od polskich? Podobnie jak u nas, w każdym regionie przygotowuje się je inaczej. Jednak często w przepisach na słowackie pierogi pojawia się ciasto z dodatkiem ziemniaków lub skrobi ziemniaczanej. Wypróbowałam tę drugą wersję i przyznam, że ciasto jest świetne! Jest elastyczne, doskonale się lepi, nie wysycha, a do tego jest bardzo smaczne. Farsz przygotowany jest z ziemniaków ugotowanych w mundurkach oraz bryndzy, co podkreśla ich odmienność od klasycznych, polskich pierogów ruskich ;D
Bryndzové pirohy

2016-05-10

Placki ziemniaczane z kukurydzą

Dziś zapraszam na złociste, delikatne i bardzo smakowite placki ziemniaczane, urozmaicone dodatkiem koperku oraz kukurydzy. Całość świetnie komponuje się z kwaśną śmietaną lub jogurtem greckim. W przygotowaniu dania pomocna była Mąka Szymanowska oraz Olej Polski. Pomocnicy spisali się znakomicie, a placuszki zniknęły błyskawicznie :D
Placki ziemniaczane z kukurydzą i koperkiem

2016-05-06

Maślane bułeczki pszenno - owsiane

Co jest najlepsze na śniadanie? Pyszne, świeże i mięciutkie bułeczki. Uwielbiam tak rozpoczynać dzień! Dzisiaj zapraszam na bardzo puszyste, delikatne, pachnące masełkiem bułeczki pszenno - owsiane. W przygotowaniu pomocna była Mąka Szymanowska, która nigdy mnie nie zawodzi i sprawdza się w każdych moich wypiekach :)
Maślane bułeczki pszenno - owsiane

2016-05-05

Pesto "mix ziół" z orzechami laskowymi

Dzisiaj zapraszam na smakowite i wyraziste pesto skomponowane z 3 ziół: bazylii, mięty i rozmarynu z dodatkiem orzechów laskowych, parmezanu i czosnku. Całość jest niezwykle aromatyczna, pobudza nasze zmysły, a w połączeniu z makaronem smakuje wybornie :D 
Pesto "mix ziół" z orzechami laskowymi

2016-05-03

Ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką

To ciasto to moje najmilsze smaki dzieciństwa. Jako mała dziewczynka często zrywałam rabarbar, aby Babcia mogła upiec ulubione przeze mnie pyszności. Zawsze aktywnie pomagałam - z kwaśną miną zjadałam kawałki rabarbaru zamoczone w cukrze. To ciasto "chodziło" za mną od dawna, a kiedy pojawił się rabarbar to musiałam je upiec. Dziś zapraszam na moją wersję ciasta drożdżowego z rabarbarem oraz dodatkiem wiśniowego dżemu i waniliowej kruszonki. Deser jest delikatny i puszysty, przeplata słodką, waniliową oraz kwaskową nutę - po prostu trzeba go spróbować!
Ciasto drożdżowe z rabarbarem

2016-04-30

Naleśniki z kokosowym twarożkiem

Uwielbiam naleśniki i wszystko co kokosowe, dlatego postanowiłam połączyć te dwie pyszności. Dzisiaj zapraszam na słodkie i delikatne naleśniki z kokosowym twarożkiem, które z pewnością trafią w gusta małych i dużych smakoszy. Życzę smacznego oraz udanego długiego weekendu majowego! :D
Naleśniki z kokosowym twarożkiem