2015-10-03

Sernik z kokosową chmurką (na oleju)

Słodka propozycja na smaczny, delikatny i rozpływający się w ustach sernik, kładziony na herbatnikach oraz wykończony kokosową chmurką. Każdy jego kęs rozpieszcza nasze kubki smakowe i doskonale poprawia nastrój. Sernik idealnie sprawdzi się jako dodatek do popołudniowej kawy.
Sernik z kokosową chmurką (na oleju)

Suszone jabłka - dlaczego warto je jeść?

Angielskie przysłowie głosi: "jedz jedno jabłko dziennie, a lekarz będzie Ci obcy". Dlaczego? Wszyscy wiemy, jak jedzenie tych soczystych, najpopularniejszych w naszym kraju owoców pozytywnie wpływa na nasze zdrowie, a jeśli nie to czas najwyższy wprowadzić je do swojej diety. Jabłka niosą w swoim składzie moc cennych wartości odżywczych i witamin, podnoszą odporność organizmu oraz świetnie wpływają na trawienie. Jabłka kochamy za smak, od tego kwaskowatego po bardzo słodki. Jemy je na surowo, w postaci słodkich przetworów, dodajemy je do ciast, placków, kompotów, a także zapiekamy z ryżem lub cynamonem.
Suszone jabłka

2015-10-02

Pesto w programie "Przepis dnia"

Pesto to element kuchni włoskiej, który pokochałam najbardziej. Przygotowuję je bardzo często z różnego rodzaju ziół, orzechów, serów i rozmaitych składników. Postanowiłam odejść od tradycji i przygotować pesto z wykorzystaniem polskich produktów i roślin tj. czosnek, tradycyjny oscypek wędzony, orzechy, natka pietruszki czy zdrowy, tłoczony na zimno olej z polskiego rzepaku. 

Dzięki portalowi DoradcaSmaku.pl mogłam podzielić się swoim przepisem z szerszą publicznością na antenie TVP1 w programie "Przepis dnia" i wspólnie z przesympatyczną Ewą Olejniczak - mistrzynią w świecie kulinariów, przygotowałam pesto w iście polskim wydaniu.
Pesto w stylu polskim w programie "Przepis dnia"

Kartoflanka z drobiową kiełbasą

Zupy to moc witamin i wartości odżywczych. Dostarczają nam mnóstwo energii, są sycące, pożywne i niezastąpione w zdrowej diecie. Talerz dobrej zupy może być doskonałą propozycją na danie główne, ale równie dobrze sprawdzi się jako pierwsza część obiadu. Zupa jest także świetnym rozwiązaniem po wyczerpującym treningu lub jako danie awaryjne, które zawsze możemy zamknąć w słoiku. Moja dzisiejsza zupa to kartoflanka z lekką, drobiową kiełbasą z piersi kurczaka, gotowana na intensywnym wywarze warzywnym. Jest aromatyczna, pożywna i bardzo smaczna. Serdecznie polecam :)

2015-10-01

Brownie, czyli zakalec po amerykańsku

Każdy, kto piecze ciasta nie lubi, gdy pojawia się w nich niechciany zakalec. Ale czy zawsze jest on nieproszonym gościem w naszych wypiekach? Jest takie ciasto, w którym zakalec jest wręcz pożądany. Ciasto rodem ze Stanów Zjednoczonych, powoli podbija kubki smakowe mieszkańców starego kontynentu. Jakie to ciasto, jak powstaje i dlaczego my również tak bardzo je pokochaliśmy?
brownie

2015-09-30

Płatki drożdżowe - płatki pełne zdrowia!

Płatki drożdżowe to jadalna, nieaktywna postać drożdży, przez co w odróżnieniu do tych świeżych, nie fermentują one w naszym układzie pokarmowym, a dostarczają nam wiele cennych właściwości. Te drobne, kremowe płatki to produkt rolnictwa ekologicznego, uprawiany w ściśle chronionych warunkach na melasie buraczanej.
Nieaktywne drożdże mają niesamowity aromat oraz smak, który przeplata nutę serową, orzechową oraz bardzo delikatną słodycz. Można dodawać je do rozmaitych potraw tj. zupy, kremy, sosy, pasztety, ale również posypywać nimi kanapki, makarony, ryże, kasze oraz stosować do panierki jako zdrowy zamiennik bułki tartej.
Płatki drożdżowe właściwości

2015-09-29

Dżem marchewkowy

Dzisiejsza propozycja to tradycja portugalskiej kuchni, którą jest dżem marchewkowy z pomarańczową nutą. Dzięki niemu marchewka w Portugalii uznawana jest za owoc :) 
dżem marchewkowy