6 grudnia 2018

Pasta z zielonej soczewicy i nerkowców

Dzisiaj zapraszam Was na zdrową i pożywną pastę z zielonej soczewicy i orzechów nerkowca. Pasta dostarczy nam sporo dobrze przyswajalnego białka, dobrych tłuszczy, błonnika, witamin z grupy B oraz składników mineralnych tj. żelazo, fosfor czy magnez. Zielona soczewica bogata jest także w lizynę - cenny aminokwas biorący udział w syntezie hormonów oraz enzymów. Pasta świetnie sprawdzi się jako smarowidło do kanapek, dodatek do mięs, ryb lub pieczonych warzyw. Świetnie smakuje także z krakersami. Gorąco polecam! :)

Potrzebne składniki

- 3/4 szklanki zielonej soczewicy
- 0,5 szklanki orzechów nerkowca
- 1 ząbek czosnku
- 1 pęczek natki pietruszki
- sok z 1/2 cytryny
- 1 łyżeczka młodego jęczmienia
- 2 łyżki oleju sezamowego
- kilka łyżek wody
- 1 łyżeczka syropu z agawy
- kumin
- tymianek
- sól i pieprz do smaku

Przygotowanie
KROK 1. Przed gotowaniem namaczamy soczewicę przez ok. 40 minut, a następnie płuczemy ją i wrzucamy do gotującej się wody. Soczewicę gotujemy na małym ogniu przez 30 minut.  
KROK 2. Nerkowce mielimy na gładki proszek, dodajemy do nich posiekany czosnek i natkę pietruszki, ugotowaną soczewicę, młody jęczmień, olej sezamowy, sok z cytryny, syrop z agawy oraz przyprawy. Wszystko miksujemy do momentu powstania jednolitej masy.
KROK 3. Powstałą gęstą masę rozrzedzamy za pomocą wody, delikatnie dolewając ją podczas miksowania. Ilość dodanej wody zależy od naszych upodobań dotyczących konsystencji pasty. 
Gotowa pasta świetnie smakuje z frytkami z batatów oraz orkiszowymi krakersami.
RADA: Pamiętajmy, aby nie solić soczewicy podczas gotowania. Robimy to dopiero po ugotowaniu. 

Życzę smacznego! :)

24 komentarze:

  1. Fajny pomysł z dodatkiem młodego jęczmienia :) Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  2. Chętnie spróbowałabym takiej pasty :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zjadłybyśmy z domowym pieczywem <3

    OdpowiedzUsuń
  4. Oj zjadłoby się! Muszę ją zrobić :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo fajny przepis. Czy można zastąpić syrop z agawy np. klonowym?

    OdpowiedzUsuń
  6. Ale fajny pomysł. Muszę zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Świetna pasta, chętnie wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Dawno nie jadłam nerkowców:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam takie warzywne pasty! Na chlebek nie może być nic lepszego :)

    OdpowiedzUsuń
  10. zdrowo i smacznie. fajny pomysł, do wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Bardzo fajny pomysł na pastę kanapkową :-)

    OdpowiedzUsuń