27 września 2018

Spaghetti z kurczakiem w sosie curry z mango i marynowanym imbirem

Witajcie Kochani! Dzisiaj chcę podzielić się z Wami przepisem na danie, które oczarowało mnie swoim smakiem. Połączenie tych składników wprowadza moje kubki smakowe w prawdziwą rozkosz. Makaron spaghetti z delikatnymi polędwiczkami z kurczaka skąpanymi w lekko słodkim sosie curry z mango oraz świeże i soczyste kawałki zielonego ogórka i cukinii, doskonale współgrają ze słodkimi orzechami nerkowca oraz imbirem marynowanym w soku z czerwonych buraków. Jeśli nie macie pomysłu na obiad, spróbujcie tego dania! Gorąco polecam! :D


Potrzebne składniki

- makaron spaghetti
- 300 g polędwiczek z kurczaka
- 1 puszka mleczka kokosowego
- 1 dojrzałe mango
- 1/2 zielonego ogórka
- 1/2 niewielkiej cukinii
- 2 cm kawałek imbiru
- 1 garść orzechów nerkowca
- mały pęczek natki pietruszki
- 1,5 łyżeczki curry
- 2 łyżki oleju kokosowego
- sól do smaku

MARYNATA DO IMBIRU
- 1,5 łyżki soku z buraków
- 1,5 łyżki octu z czerwonego wina
- 1 łyżka syropu klonowego

DODATKI DO NERKOWCÓW
- 1 łyżka syropu klonowego
- sól do smaku

Przygotowanie
KROK 1. W małej miseczce łączymy sok z buraka, ocet z czerwonego wina oraz syrop klonowy. Imbir kroimy w cienkie plasterki i wkładamy do marynaty na około 2 godziny. 
KROK 2. Polędwiczki z kurczaka oczyszczamy z błonek i kroimy na mniejsze kawałki. 1 łyżkę oleju kokosowego łączymy z dwoma łyżkami wody kokosowej (z puszki) oraz 1 łyżeczką curry. Powstałą mieszanką obtaczamy kawałki polędwiczek i odstawiamy do zamarynowania. 
KROK 3. Połowę mango miksujemy z mleczkiem kokosowym (stałą częścią), 1/2 łyżeczki curry i szczyptą soli. Polędwiczki podsmażamy delikatnie na łyżce oleju kokosowego, a następnie zalewamy mango zmiksowanym z mleczkiem kokosowym i dusimy przez chwilę do zgęstnienia sosu. 
KROK 4. Cukinię, ogórka i pozostałą część mango kroimy w drobną kostkę, a orzechy nerkowca prażymy na suchej patelni. Pod koniec prażenia dodajemy do nich łyżkę syropu klonowego i oprószamy je delikatnie solą. 
KROK 5. Makaron spaghetti gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie, odcedzamy łyżką cedzakową i mieszamy w sosie z polędwiczkami, dodajemy kawałki ogórka, mango i cukinii, uprażone orzechy, posiekaną natkę pietruszki oraz zamarynowany na piękny kolor imbir. 

Mam nadzieję, że to danie Was również oczaruje.

Czekam na Wasze wrażenia :)


Życzę smacznego! :)

30 komentarzy:

  1. Danie wygląda tak smakowicie, że aż ślinka cieknie :) Na pewno smakuje genialnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak kolorowo. Wygląda pysznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Takiej wersji spaghetti jeszcze nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Ten jest wyjątkowy. Ma słodki smak i piękny kolor. Marynata zmienia go bardzo :D

      Usuń
  5. Wygląda niesamowicie apetycznie przez tę ilość kolorów na talerzu. Przepis do wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Dla mnie fantastyczne danie, ale pewnie mój mąż kręciłby nosem...

    OdpowiedzUsuń
  7. Świetne połączenie smaków :) Na pewno wykorzystam sposób na nadanie koloru dla imbiru.

    OdpowiedzUsuń
  8. Pyszne i bardzo kolorowe danie, jesienią takiego ożywienia na talerzu wszystkim potrzeba. Kocham makaron i chętnie wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Oj taaak! Istna rozkosz dla podniebienia <3

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo lubię takie danie. Twoje wygląda obłędnie i na pewno jest przepyszne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję :) O tak! Potwierdzam i szczerze polecam :D

      Usuń
  11. Jak to się dzieje, że Twoje dania zawsze trafiają w mój gust? ;D

    OdpowiedzUsuń
  12. ale fajne połączenie. tak jeszcze nie jadlam

    OdpowiedzUsuń