4 września 2018

Lekka sałatka z melonem i kurczakiem

Dzisiaj zapraszam Was na lekką i prostą w przygotowaniu sałatkę, która zapewni naszemu podniebieniu cudowną grę smaków oraz aromatów. Świeży szpinak baby doskonale współgra ze słodyczą melona kantalupa oraz pomidorków cherry. Całość dopieszczają polędwiczki z kurczaka w aromatycznym czosnku niedźwiedzim, a także żywiczny aromat orzeszków piniowych. Gorąco polecam! :)

Potrzebne składniki

- 2 garści szpinaku baby
- 1/2 melona kantalupa
- 200 g polędwiczek z kurczaka
- 1 szklanka pomidorków cherry
- 40 g orzeszków piniowych
- sok z 1/2 limonki
- czosnek niedźwiedzi
- sól i pieprz
- oliwa z oliwek
- sos balsamiczny (opcjonalnie)

Przygotowanie
KROK 1. Orzeszki piniowe prażymy w piekarniku przez około 8 minut w temperaturze 200 stopni C (wtedy ich aromat będzie jeszcze bardziej intensywny). 
KROK 2. Oczyszczone polędwiczki z kurczaka skrapiamy oliwą z oliwek, oprószamy solą, pieprzem oraz czosnkiem niedźwiedzim, a następnie smażymy  je z obu stron do delikatnego zarumienienia. 
KROK 3. Melona pozbawiamy pestek, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Do salaterki przekładamy liście szpinaku, przekrojone na pół pomidorki koktajlowe, polędwiczki z kurczaka oraz kawałki melona i skrapiamy wszystko sokiem z limonki. Całość posypujemy uprażonymi orzeszkami piniowymi.

Sałatka świetnie smakuje także z dodatkiem sosu balsamicznego.


Polecam ją także do lunch boxa! :D


Życzę smacznego! :)

18 komentarzy:

  1. Ale pycha! A jakby tak kiszoną cytrynę dorzucić...? Super pomysł i inspiracja! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Prezentują się genialnie Twoja sałatka :) Pyszności wielkie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Poczułam wiosnę! Nigdy nie skrapiałam sałatki sokiem z limonki, muszę to zmienić :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Sałatki zawsze są w modzie i na czasie :)

    OdpowiedzUsuń