3 lipca 2018

Kotlety z indyka z kaszą orkiszową i pieczarkami

Dzisiaj na obiad polecają się lekkie i pożywne kotleciki z chudego mięsa indyka z dodatkiem kaszy orkiszowej oraz pieczarek. Kotleciki dostarczą nam sporej porcji białka, witamin, związków mineralnych, a także węglowodanów złożonych. Są delikatne, bardzo soczyste i aromatyczne. Idealnie komponują się ze świeżymi surówkami, sałatkami oraz lekkimi sosami. Mogą być także świetną podstawą lżejszej wersji burgera :).

Potrzebne składniki

- 500 g mielonego mięsa z indyka
- 100 g kaszy orkiszowej
- 5 pieczarek
- 1 cebula biała
- 1 jajko
- mały pęczek świeżego koperku
- mała papryczka chili
- szczypta garam masali
- szczypta tymianku
- sól i pieprz do smaku
- olej lub oliwa do smażenia
- bulion (do gotowania kaszy)

Przygotowanie
KROK 1. Kaszę orkiszową gotujemy w bulionie. Pokrojoną w kosteczkę cebulkę szklimy na oleju lub oliwie, dodajemy drobno posiekany czosnek, a następnie pokrojone w kostkę pieczarki i smażymy wszystko do momentu odparowania wody z grzybów.  
KROK 2. Do zmielonego mięsa z indyka dodajemy ostudzoną zawartość patelni oraz kaszę, jajko, posiekany drobno koperek, papryczkę chili oraz przyprawy i wszystko dokładnie wyrabiamy. 
KROK 3. Z powstałej masy formujemy kotleciki, które smażymy z obu stron na lekko rumiany kolor. Po usmażeniu kotleciki układamy na ręczniku papierowym, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu.
Kotleciki możemy także upiec na blaszce lub w małych foremkach.
Upieczone kotleciki świetnie komponują się z sosem czosnkowym i świeżymi warzywami.

Życzę smacznego! :)

24 komentarze:

  1. Takie kotleciki z sałatką ze świeżych warzyw do tego to obiad idealny :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajny pomysł (-:(-:

    OdpowiedzUsuń
  3. Mojej Mamie na pewno by smakowały :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo smacznie się prezentują.

    OdpowiedzUsuń
  5. Ależ apetyczne te kotlety, od razu chce się spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  6. O, a ja nigdy nie jadłam kaszy orkiszowej! Koniecznie muszę spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gorąco polecam, bo jest bardzo zdrowa - ma mnóstwo witamin, wartości odżywczych, białka i do tego ma niski indeks glikemiczny :)

      Usuń
  7. coś pysznego, chętnie zjadłbym dzisiaj takie na obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Nigdy nie gotowałam kaszy w bulionie. Już brakuje mi pomysłów na kotlety z indyka, także z przepisu na pewno skorzystam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mi także, dlatego eksperymentuję :) Gotowanie w bulionie nadaje jej wspaniały smak, a całe kotlety są dużo smaczniejsze i bardziej wyraziste :)

      Usuń
  9. Pyszny pomysł Kasiu :) Mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Pyszne te kotleciki! Bardzo w moim guście :-)

    OdpowiedzUsuń
  11. Od dłuższego czasu robię zupy na indyku :) Te kotleciki jak najbardziej do mnie przemawiają ;)

    OdpowiedzUsuń