12 czerwca 2018

Risotto ze szpinakiem, tofu i orzeszkami pini

Dzisiaj zapraszam Was na włoską klasykę czyli risotto, ale w nieco finezyjnym połączeniu ze świeżym szpinakiem, wędzonym tofu oraz prażonymi orzeszkami piniowymi. Uwielbiam risotto za kleistą i kremową konsystencję oraz wyrazisty smak każdego ziarenka ryżu. Ta propozycja daje nam dodatkowe doznania smakowe płynące z wykorzystanych składników. Przeplata się tu smak wędzonki oraz lekko żywiczny aromat orzeszków pini, a dodatek śmietany nadaje daniu niezwykłej kremowości. Smacznie polecam :)

Potrzebne składniki

- 1 szklanka ryżu Arborio
- 2 szalotki
- 200 g szpinaku baby
- 180 g wędzonego tofu
- 50 g orzeszków pini
- 1 kieliszek wytrawnego białego wina
- 1 łyżka śmietany
- bulion
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka syropu klonowego
- gałka muszkatołowa
- tymianek
- sól i pieprz do smaku

Przygotowanie
KROK 1. Pokrojoną drobno szalotkę szklimy na rozgrzanej łyżce masła i oliwie, dodajemy suchy ryż i smażymy przez chwilę, aż ten wchłonie cały tłuszcz. Następnie ryż zalewamy białym winem, a gdy go wchłonie, podlewamy partiami bulionem, pamiętając o częstym mieszaniu. W międzyczasie dodajemy dużą szczyptę tymianku.
KROK 2. Na drugiej patelni rozgrzewamy masło, dodajemy szpinak, ząbek czosnku oraz sporą łyżkę śmietany i dusimy wszystko przez chwilę. Całość doprawiamy solą, pieprzem, syropem klonowym i gałką muszkatołową. 
KROK 3. Tofu kroimy w kostkę i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na blaszce układamy także orzeszki piniowe i wkładamy ją do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C na około 8 - 10 minut.  
KROK 4. Gdy ryż wchłonie cały bulion i będzie miał odpowiednią konsystencję, dodajemy do niego podduszony szpinak. Całość doprawiamy solą i pieprzem, a na koniec dodajemy podpieczone tofu oraz uprażone orzeszki piniowe, dokładnie mieszamy i gotowe! :)

Życzę smacznego! :)

28 komentarzy:

  1. Pyszne danie, bardzo fajne składniki skomponowane w całość :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Z wędzonym tofu to na pewno idealne połączenie :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda pysznie. Chyba podsunę ten przepis mojemu chłopakowi :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Urozmaicenie potrawy to podstawa :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Takie połączenie smaków nie może nie smakować :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Orzeszki pini mogłabym dodawać niemal wszędzie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Kocham smak tofu. Dodawałbym ten składnik do każdego posiłku :>

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja również kocham tofu <3 Zawsze jest w mojej lodówce :)

      Usuń
  8. Bogate w smaku danie i pięknie się prezentuje :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wszystko w tym daniu kocham oprócz tofu, ale nawet je bym zjadła ;)

    OdpowiedzUsuń