27 czerwca 2018

Mango lassi

Mango jest jednym z moich ulubionych owoców. Kocham go za niesamowicie słodki smak i cudowny aromat. Dzisiaj zapraszam Was na tradycyjny napój indyjski sporządzony na bazie mango, jogurtu, wody i kardamonu. Jest prosty i błyskawiczny w przygotowaniu, ale zapewni nam cudowne doznania smakowe oraz orzeźwienie w upalne dni. 

Potrzebne składniki

- 1 duże dojrzałe mango
- 1 szklanka gęstego jogurtu
- 1/2 szklanki schłodzonej wody
- 1 szczypta mielonego kardamonu

Przygotowanie
Mango obieramy ze skórki i odkrajany gładki miąższ od pestki, który umieszczamy w blenderze wraz z jogurtem, schłodzoną wodą i szczyptą kardamonu. Wszystkie składniki miksujemy na jednolitą oraz gładką masę.  
* Jeśli nasze mango nie jest zbyt słodkie, do napoju możemy dodać 1 łyżkę miodu lub syropu klonowego.

Mango lassi najlepiej smakuje schłodzone.


Życzę smacznego! :)

14 komentarzy: