2018-06-07

Ciasto marchewkowe z białą czekoladą

Dzień dobry! Dzisiaj zapraszam Was na wyjątkowy deser dla wszystkich wielbicieli słodkości. Przygotowałam delikatne, wilgotne, bardzo aromatyczne i pachnące cynamonem ciasto marchewkowe z suszonymi owocami. Kubki smakowe dodatkowo rozpieszcza polewa z serka mascarpone oraz białej czekolady. Ciasto jest bardzo proste i szybkie w przygotowaniu - gorąco polecam! :)
ciasto marchewkowe
Potrzebne składniki 

- 400 g startej marchewki 
- 2 szklanki mąki 
- 1 szklanka oleju 
- 1 i 1/3 szklanki cukru 
- 4 jajka 
- mała garść rodzynek 
- mała garść suszonych moreli 
- 2 łyżeczki cynamonu 
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej 
- szczypta soli 

POLEWA 
- 2 białe czekolady 
- 250 g serka mascarpone 

DODATKI 
- kandyzowana żurawina 

Przygotowanie
KROK 1. Obraną marchewkę ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Rodzynki i morele przelewamy wrzątkiem i siekamy na mniejsze kawałki.  
KROK 2. Do miski przesiewamy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną, cynamonem i szczyptą soli. Olej mieszamy z jajkami, dodajemy cukier, suche składniki z miski, suszone owoce oraz startą marchewkę i wszystko dokładnie mieszamy. 
KROK 3. Ciasto przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na około 55 minut. 
KROK 4. Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, a gdy delikatnie ostygnie łączymy ja z serkiem mascarpone. Powstałą polewę wylewamy na ostudzone ciasto, posypujemy kandyzowaną żurawiną i wstawiamy do lodówki do stężenia.
ciasto z marchewki
RADA: Aby papier łatwo pokrył całą blachę i nie odchodził od boków, 
warto posmarować ją miękkim masłem.

* Użyłam blaszki o wymiarach 30 cm x 25 cm
ciasto marchewkowe

Życzę smacznego! :)

26 komentarzy:

  1. Ciasto marchewkowe najbardziej lubię z cytrynową polewą, ale myślę, że tutaj rolę cytryny spełnia żurawinka, super :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) O tak, bardzo smacznie się komponuje :)

      Usuń
  2. Wygląda bardzo smacznie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetnie wygląda a;e polewę zmieniłabym na gorzką xD

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam ciasta marchewkowe, a to wygląda tak, że ślinka leci :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Nie wiem dlaczego ciasto marchewkowe kojarzy mi się z zimą, a właściwie jest pyszne o każdej porze roku :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może przez dodatek cynamonu? ;) O tak :) Ja mogę je jeść przez cały rok, a to z młodej marchewki jest jeszcze lepsze :)

      Usuń
  6. Bardzo chętnie wypróbuję przepis 😊

    OdpowiedzUsuń
  7. Z morelami i cynamonem <3 Fantastyczne ciasto :) Zawsze bardzo lubiłyśmy różne wariacje marchewkowego ciasta :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda bardzo pysznie, więc założę się, że w smaku rzeczywiście uczta dla podniebienia :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Słyszałam bardzo dużo pozytywnych opinii na temat ciast z wykorzystaniem warzyw. Wypróbuje marchewkowe; )

    OdpowiedzUsuń
  10. Ale mi apetytu zrobiłaś na marchewkowca!

    OdpowiedzUsuń
  11. Dziękuję za ten przepis :-)

    OdpowiedzUsuń