25 maja 2018

Marynowany stek z tuńczyka

Ryby to bardzo częsty gość w mojej kuchni. Każda z nich jest inna i każda dostarcza innych doznań smakowych. Mięso tuńczyka jest wyjątkowe, ponieważ jego konsystencja przypomina cielęcinę. Do tego tuńczyk zawiera małą ilość tłuszczu, ale sporą białka. Możemy w nim znaleźć także kwasy omega-3, witaminy z grupy B, witaminę A i D, a także wapń, fosfor i żelazo. Dzisiaj zapraszam na tuńczyka w słodkiej marynacie, podawanego w towarzystwie ryżu i surówki z pieczonych buraczków. 


Potrzebne składniki

- 2 steki z tuńczyka

MARYNATA
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki słodkiego sosu sojowego
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 1 łyżka miodu
- sól i pieprz

DODATKI
- plastry cytryny
- ryż jasminowy
- surówka z pieczonych buraków

Przygotowanie
Do miseczki wlewamy oliwę, sos sojowy, ocet balsamiczny oraz miód, dodajemy przyprawy i mieszamy wszystko do momentu powstania jednolitej konsystencji. 
Do powstałej marynaty wkładamy umyte steki z tuńczyka, dokładnie je nią obtaczamy i odstawiamy na około 2 godziny do zamarynowania. 
Po tym czasie steki smażymy około 2 minut z każdej strony. Usmażonego tuńczyka podajemy z plastrami cytryny.
Tak zamarynowanego tuńczyka możemy także upiec w piekarniku lub przygotować na grillu. 
Jako dodatek świetnie sprawdzi się ryż jaśminowy oraz
surówka z pieczonych buraczków z dodatkiem czerwonej papryki i cebulki.

Życzę smacznego! :)

18 komentarzy:

  1. Fajna marynata. Myslę, że do innych mięs też będzie pasowała!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) O tak - dla mnie jest uniwersalna. Świetnie smakuje w połączeniu z kurczakiem. Często wykorzystuję ją w przepisach orientalnych.

      Usuń
  2. Smacznie i prosto - tak lubię :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Stek to nei dla mnie ale na pewno można się najeść :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam marynaty miodowe :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jakie soczyste!

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo smakowicie wygląda ❤

    OdpowiedzUsuń
  7. Wspaniałe danie <3 Wygląda rewelacyjnie!!!

    OdpowiedzUsuń
  8. Musimy koniecznie kiedyś spróbować takie steku z tuńczyka :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam tuńczyka, ale dawno w takiej postaci nie jadłam...Ostatnio chyba na wakacjach

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam :) To bardzo proste i szybkie danie :) A na ciepło tuńczyk smakuje zupełnie inaczej :)

      Usuń