14 maja 2018

Domowe masło orzechowe

Witajcie Kochani! Po majowym odpoczynku czas powrócić do normalnej aktywności :) Dzisiaj chciałabym przedstawić Wam jak samodzielnie zrobić masło orzechowe. Taki domowy krem orzechowy jest zdrowy, smaczny i o wiele tańszy od produktów dostępnych w sklepach. Masło orzechowe zawiera wiele cennych witamin z grupy B, witaminę A i E, nienasycone kwasy tłuszczowe, a także jest świetnym źródłem białka. Każdy sportowiec i osoby aktywne fizycznie powinny włączyć je do swojej diety. Masło orzechowe jest nie tylko zdrowe, ale i niezwykle pyszne! Ja mam do niego ogromną słabość ;)



Potrzebne składniki

- 1 szklanka prażonych orzeszków ziemnych
- szczypta soli

Przygotowanie
Prażone orzeszki ziemne wsypujemy do rozdrabniacza, dodajemy szczyptę soli i miksujemy kilka minut do momentu powstania jednolitej oraz płynnej konsystencji. 
Dla smaku możemy dodać do niego zmielony na puder ksylitol oraz olej kokosowy, ale tylko ten nierafinowany, tłoczony na zimno.  
Jeśli lubimy masło w wersji crunchy, dodajmy do naszego masła posiekane kawałki orzeszków.
Masło orzechowe idealnie sprawdzi się jako dodatek do pieczywa,  
naleśników, ciast, ciasteczek oraz pieczonych warzyw.

Możemy przechowywać je w lodówce do 1 miesiąca.
 Uwielbiam je, bo dodaje mi mnóstwo pozytywnej energii :)

Życzę smacznego! :)


27 komentarzy:

  1. Domowe najlepsze - kiedy miałam jak robiłam trochę inaczej bo ze świeżych orzechów (łuskałam), bez prażenia, dodatku soli i cukru ale to zależy od preferencji smakowych. Prażone czy nie, z solą czy bez... to bez znaczenia - domowe jest the best xD

    PS Zdjęcie świetne :*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję :* O tak! Domowe jest najlepsze i co najważniejsze zdrowe :D

      Usuń
    2. A do tego uniwersalne - do wszystkiego :D

      Usuń
  2. Domowe masło orzechowe jest pyszne, właściwie teraz nie kupuję już takiego masła :) świetne zdjęcie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. super sprawa! zdrowo i smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Kasiu bardzo lubię i często kupuję masło orzechowe. Super jest fotka jak skaczesz, nie wiem czy ja bym tak skoczyła, gdyby nie było pode mną materaca dmuchanego :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja od czasu do czasu też kupuję, ale to domowe jest naprawdę najlepsze. Możemy do niego dodać ulubione dodatki i mamy pewność, że nie ma w nim "złych" składników :) Dziękuję bardzo ;) Na urlopie też jadłam masełko orzechowe ;D

      Usuń
  5. Muszę zrobić takie, a potem z jego dodatkiem upiec ciasteczka :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Takie to proste? Aż wstyd kupować. Super przepis :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo proste :) Dziś podobnie zrobiłam pistacjowe. Nie mogę się oderwać ;)

      Usuń
  7. Słoiczek masła orzechowego i nic więcej do szczęścia nie potrzeba :D Świetne zdjęcie na końcu <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O tak :)) Masło orzechowe to moja wielka słabość ;) Dziękuję bardzo :*

      Usuń
  8. Masło orzechowe uwielbiam! :) Super post z pozytywną energią <3

    OdpowiedzUsuń
  9. Domowe masło orzechowe najlepsze :) Uwielbiam i sama często robię.

    OdpowiedzUsuń
  10. Nooo nie, genialne <3 Zrobię na bank :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Chętnie bym się do Ciebie wprosiła na takie pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zapraszam :) U mnie masła orzechowego zawsze pod dostatkiem :D :D

      Usuń
  12. Domowe najlepsze! Ja zawsze robię z nerkowców :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Pyszności <3 Domowe masełko wymiata ;)

    OdpowiedzUsuń