16 kwietnia 2018

Naleśniki z płatkami owsianymi

Uwielbiam naleśniki, a szczególnie te z dodatkiem maślanki, która sprawia, że są niezwykle puszyste i delikatne. Lubię też kreatywne połączenia składników, które dają wyjątkowy i smakowity efekt końcowy. Dzisiaj zapraszam na pożywne naleśniki z dodatkiem płatków owsianych oraz mąki kokosowej. Smak naleśników podkreślają ziarenka wanilii, a z masłem orzechowym lub owocami i jogurtem smakują wybornie. Gorąco polecam to zestawienie:)

Potrzebne składniki

- 1 szklanka maślanki
- 1 szklanka mleka
- 0,5 szklanki wody mineralnej
- 1 szklanka mąki pszennej
- 0,5 szklanki mąki kokosowej
- 0,5 szklanki płatków owsianych
- 3 jajka
- 4 łyżki oleju rzepakowego
- 3 łyżki cukru pudru
- szczypta soli
- szczypta kurkumy
- ziarenka wanilii

Przygotowanie
Płatki owsiane zalewamy gorącą wodą, a gdy wchłoną cały płyn przekładamy je do miksera, dodajemy jajka, maślankę, mleko, olej, wodę mineralną, obie mąki, kurkumę, cukier puder, ziarenka wanilii oraz szczyptę soli i miksujemy wszystkie składniki do uzyskania jednolitej konsystencji. Powstałą masę odstawiamy na około 15 minut, aby mogła odrobinę "popracować". Po tym czasie wylewamy porcje masy na dobrze rozgrzaną patelnię i smażymy naleśniki z obu stron na lekko rumiany kolor. 

Naleśniki świetnie smakują ze słodkimi dodatkami lub świeżymi owocami.

Życzę smacznego! :)

24 komentarze:

  1. Nigdy nie jadłam naleśników z dodatkiem maślanki... ciekawy pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Widać, że naleśniki są sprężyste i nie łamią się. Podoba mi się pomysł Kasiu :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam naleśniki w każdej odsłonie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Super, wyglądają perfekcyjnie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Robiłam kiedyś podobne i są przepyszne! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Zjadłbym takie nalesniki :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wyobraziłyśmy sobie taką górę naleśników tylko dla nas <3

    OdpowiedzUsuń
  8. Koniecznie muszę takie przygotować!

    OdpowiedzUsuń
  9. Wyglądają bardzo smakowicie :) Rewelacyjny pomysł z wykorzystaniem mąki kokosowej i płatków, na pewno wypróbuję. Ostatnio zachwycam się delikatnymi naleśnikami z mąki ryżowej.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję i smacznie polecam tą wersję naleśników :)

      Usuń
  10. Bardzo ciekawy pomysł na naleśniki :) jestem pewna, że by mi posmakowały :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Wyszły pyszne :-)

    OdpowiedzUsuń
  12. Z mąki kokosowej, z płatkami owsianymi i do tego z ziarenkami wanilii? Brzmi super! Koniecznie muszę takie zrobić w domu :) Powiedz mi tylko czy mogę mąkę pszenną zastąpić całkowicie kokosową?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, ale wtedy dodałabym więcej płatków owsianych. Gluten w mące pszennej sprawia, że naleśniki są elastyczne i "trzymają formę", ale skoro jest niewskazany to można wykorzystać naturalny kleik z płatków owsianych :)

      Usuń