11 kwietnia 2018

Krem migdałowo - czekoladowy

Uwielbiam takie domowe, zdrowe i słodkie smarowidła. Dzisiaj postanowiłam przygotować domowy krem migdałowo - czekoladowy, który idealnie sprawdzi się jako dodatek do pieczywa, naleśników oraz ciast. Krem jest pyszny, a co najważniejsze zdrowy, bo nie zawiera tłuszczu palmowego. Dostarcza dobrej energii i świetnie poprawia humor! :D

Potrzebne składniki

- 350 g blanszowanych migdałów
- 7 łyżek kakao
- około 200 ml mleka sojowego
- 7 łyżek płynnego miodu
- sól do smaku

Przygotowanie
KROK 1. Migdały prażymy na patelni lub w piekarniku, studzimy, przekładamy do blendera, dodajemy sól do smaku i miksujemy dokładnie do momentu powstania jednolitej masy. 
KROK 2. Do powstałego masła migdałowego dodajemy kakao, miód oraz mleko sojowe (najlepiej dolewać je partiami), a następnie ponownie miksujemy wszystkie składniki dla uzyskania jednolitej konsystencji.
Gotowy krem przekładamy do słoiczków i przechowujemy w lodówce około 7 dni.

Życzę smacznego! :)

22 komentarze:

  1. Też uwielbiam domowe, zdrowe i słodkie kremy :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawa propozycja na domowe smarowidło. Pychotka :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wpraszam się na śniadanko do Ciebie:) Krem wygląda super smacznie.

    OdpowiedzUsuń
  4. Po co kupować, skoro można taki pyszny krem zrobić w domu :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Takie domowe kremy mogę jeść codziennie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Zdecydowanie jestem za :) takie domowe kremy smakują bajecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Nawet o wiele chętniej byśmy zjadły ten krem niż tabliczkę ulubionej czekolady <3

    OdpowiedzUsuń
  8. fajny! muszę kiedyś wypróbować przepis

    OdpowiedzUsuń