2018-04-04

Hummus curry z pestkami dyni

Uwielbiam hummus, ponieważ dostarcza mnóstwo energii, witamin oraz poprawia samopoczucie. Ta pasta to samo zdrowie, pełne błonnika, białka, żelaza oraz jednonienasyconych kwasów tłuszczowych. Dzisiaj zapraszam na bardziej wyrazistą wersję hummusu o smaku curry z dodatkiem oleju oraz pestek dyni, zawierających pełno minerałów, w tym magnezu, żelaza, fosforu, potasu i cynku. Jeść tylko na zdrowie! :)
Hummus curry z pestkami dyni
Potrzebne składniki

- 300 g ciecierzycy
- 150 g pasty tahini
- 4 łyżki soku z cytryny
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka mielonego kuminu
- woda
- 2 łyżeczki curry
- 0,5 łyżeczki kurkumy
- sól do smaku

DODATKI
- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej (do namaczania i gotowania)
- olej z pestek dyni (do polania)
- pestki dyni

Przygotowanie
KROK 1. Ciecierzycę dokładnie płuczemy i zalewamy 3 częściami wody z dodatkiem 1 łyżeczki sody oczyszczonej. Moczymy ją przez minimum 12 godzin, a następnie odcedzamy, zalewamy świeżą wodą, dodajemy 0,5 łyżeczki sody i gotujemy przez około 40 minut do miękkości ziaren. 
* Ciecierzycę gotujemy bez dodatku soli, za to z dodatkiem sody oczyszczonej, która sprawi, że ziarna będą aksamitne, miękkie i delikatne w smaku. Powstającą podczas gotowania piankę, ściągamy za pomocą sitka. 
KROK 2. Ugotowaną ciecierzycę odcedzamy, studzimy, a następnie przekładamy do naczynia, dodajemy sok z cytryny oraz przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i miksujemy na jednolitą oraz gładką masę. Do masy dodajemy pastę tahini, kumin, curry oraz kurkumę i ponownie miksujemy. Całość doprawiamy do smaku solą. 
KROK 3. Powstałą gęstą masę rozrzedzamy za pomocą wody, delikatnie dolewając ją podczas miksowania. Ilość dodanej wody zależy od naszych upodobań dotyczących konsystencji hummusu (na podaną ilość składników użyłam około 150 ml wody).
Hummus curry z pestkami dyni
Hummus podajemy z olejem oraz ziarnami pestek dyni.
Hummus curry z pestkami dyni
PRZECHOWYWANIE: 
Pozostałą część hummusu przekładamy do słoiczków, 
wierzch skrapiamy olejem z pestek dyni i przechowujemy w lodówce około 7 dni.
Hummus curry z pestkami dyni

26 komentarzy:

  1. Koniecznie muszę spróbować Twojej dyniowej wersji hummusu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam :) Dynia tylko jako zdrowy dodatek :) Curry nadaje hummusowi niesamowitego smaku :)))

      Usuń
  2. Dynia do hummusu? Brzmi ciekawie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pestki i olej :) Ale z dynią też robiłam hummus - pyszny jest :D

      Usuń
  3. Domowy hummus, nie moze być lepiej! Pozdrawiam i zapraszam do siebie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ach ten kolor :) Cudeńko!
    https://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  5. Aż tak za curry nie przepadamy ale chętnie byśmy tego hummusu i tak spróbowały :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Genialny pomysł na hummus <3 Pychotka!

    OdpowiedzUsuń
  7. Świetna propozycja i cudownie się prezentuje :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Pyszny i do tego ten piękny słoneczny kolor :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam wszystkie dania z dynią! Ostatnio jadłam bardzo dobry krem z dyni z płatkami migdałowymi. To na pewno też będzie dobre- muszę wypróbować. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń