2 marca 2018

Pancakes na kefirze

Kocham naleśniki, a najbardziej te puszyste i delikatne. Dzisiaj zapraszam Was na amerykańskie pancakes na kefirze, które doskonale komponują się z owocami, masłem orzechowym lub syropem klonowym. Taka porcja na śniadanie to prawdziwa rozkosz dla podniebia i jaka poprawa humoru na dzień dobry! :D Gorąco polecam!

Potrzebne składniki

- 2 szklanki mąki
- 2 szklanki kefiru
- 1/2 szklanki mleka
- 3 małe jajka
- 50 g miękkiego masła
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 duża szczypta soli
- masło klarowane (do smażenia)

Przygotowanie

Do miski wlewamy mleko, kefir oraz wbijamy jajka i energicznie mieszamy. Następnie dodajemy masło, sól, cukier trzcinowy, mąkę przesianą z sodą oraz proszkiem do pieczenia i ponownie mieszamy lub miksujemy na jednolitą i gładką masę. Porcje masy wlewamy na patelnię wysmarowaną masłem klarowanym i smażymy z obu stron na rumiany kolor. Naleśniki przekładamy na drugą stronę, gdy na powierzchni zaczną tworzyć się pęcherzyki powietrza.


Naleśniki świetnie komponują się z masłem orzechowym, syropem klonowym i owocami.


Życzę smacznego! :)

30 komentarzy:

  1. Pancakes wolę od zwykłych naleśników 💛

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja kocham wszystkie, ale te amerykańskie są wyjątkowe :D

      Usuń
    2. Widzę, że zmieniłaś awatar, ja też się nad tym zastanawiam. Twój jest super i na korzyść 💛

      Usuń
    3. Tak :D Dziękuję :) Poprzednie zdjęcie było sprzed 4 lat ;)

      Usuń
  2. Pyszności, uwielbiam takie placki na śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo apetyczna propozycja. Aż ślinka cieknie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Takie placuszki to idealne rozpoczęcie dnia :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O tak! :) Bardzo lubię tak rozpoczynać dzień :)

      Usuń
  5. Dziękuje za ten przepis

    OdpowiedzUsuń
  6. Pora iść spać a ja bym takie placuszki zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo lubię pancakes na kefirze nadają im taki fajny delikatny smak :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda :) Ja prawie zawsze dodaję kefiru lub maślanki do naleśników, nawet tych zwykłych. Uwielbiam taką puszystość i delikatność :)

      Usuń
  8. Bardzo często robię właśnie takie kefirowe :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Przesmarować masłem orzechowym i jest miazga <3

    OdpowiedzUsuń
  10. Oj tak dobre naleśniczki są pyszne, ale ja zawsze mam kłopot z ich smażeniem:D

    OdpowiedzUsuń