19 stycznia 2018

Tort serowo - biszkoptowy z pianką

Dzisiaj zapraszam na finezyjny torcik, który wprost rozpływa się w ustach. Delikatny sernik na zimno ułożony na mięciutkim biszkopcie, wieńczy lekka pianka wiśniowa w polewie czekoladowej. Każda warstwa tortu dostarcza smakowitych wrażeń naszym kubkom smakowym. Torcik jest idealny jako deser lub ciasto na specjalne okazje.

Potrzebne składniki

SERNIK NA ZIMNO

- 700 g tłustego twarogu
- 2/3 szklanki cukru pudru
- 5 żółtek
- 250 g masła
- 1/2 szklanki wody
- 1 opakowanie galaretki cytrynowej

BISZKOPT
- 5 łyżek mąki
- 5 jajek
- 5 łyżek cukru
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- ziarenka wanilii

PIANKA BIAŁKOWA
- 5 białek
- 2/3 szklanki cukru 
- 1/3 szklanki wody
- 1 cukier waniliowy
- 1 opakowanie galaretki wiśniowej

POLEWA
- 100 g masła
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki likieru wiśniowego
- 2 łyżki śmietanki

Przygotowanie
KROK 1. BISZKOPT. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je na sztywną pianę*, do której dodajemy porcjami cukier, po 1 żółtku, przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz ziarenka wanilii. Ciasto przelewamy do tortownicy posmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i pieczemy około 30 minut.
*Jajka powinny mieć temperaturę pokojową.
KROK 2. SERNIK NA ZIMNO. Twaróg mielimy dwukrotnie w maszynce do mięsa, a następnie ucieramy go z cukrem pudrem. Masło ucieramy z żółtkami na puszystą masę i dodajemy ją do masy serowej wraz z ostudzoną galaretką rozpuszczoną w 1/2 szklanki wody. Masę dokładnie mieszamy, układamy ją na ostudzonym biszkopcie i wstawiamy do lodówki do odpowiedniego stężenia (na na około 3 godziny). 
KROK 3. PIANKA BIAŁKOWA. Białka ubijamy na sztywną pianę, do której pod koniec dodajemy cukier i cukier wanilinowy. Do ubitej masy wlewamy powoli galaretkę wiśniową rozpuszczoną  w 1/3 szklanki wody. Piankę białkową wykładamy na zgęstniały sernik i wstawiamy na około 1 godziną do lodówki.
KROK 4. POLEWA CZEKOLADOWA. Masło, kakao, cukier puder, likier wiśniowy i śmietankę dodajemy do rondelka, podgrzewamy, ale nie zagotowujemy. Gotową masę wylewamy za pomocą łyżki na zgęstniałą piankę białkową i odstawiamy do stężenia.

Tort możemy przygotować także bez polewy czekoladowej.


Życzę smacznego! :)

20 komentarzy:

  1. Jutro robię. Dzieki

    OdpowiedzUsuń
  2. Kasiu narobiłaś mi ogromnego apetytu na to ciacho :)

    OdpowiedzUsuń
  3. O raju! Ale pychota! I jeszcze likier do polewy- super detal :)

    OdpowiedzUsuń
  4. ale bym zjadła ten kawałek! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Piękne ciasto, każda warstwa bardzo kusząca :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Już czujemy ten rozpływający się w ustach smak <3

    OdpowiedzUsuń
  7. Takie ciacha zawsze super się prezentują :) Aż ślinka cieknie

    OdpowiedzUsuń
  8. Ciasto prezentuje się fantastycznie :)
    Z przyjemnością obserwuję :)

    OdpowiedzUsuń