22 stycznia 2018

Tarta z warzywami i serem feta

Dzień dobry :) Dzisiaj zapraszam Was na delikatną tartę na kruchym spodzie z farszem śmietankowo - jajecznym z warzywami i serem feta. Tarta jest smaczna, bardzo pożywna oraz prosta w wykonaniu. Świetnie sprawdzi się na obiad lub kolację z kieliszkiem dobrego wina. Każdy jej kawałek znika błyskawicznie i dostarcza przyjemnych wrażeń naszemu podniebieniu. Gorąco polecam! :)

Potrzebne składniki

TARTA
- 250 g mąki pszennej
- 125 g masła
- 1 żółtko
- 50 g wody
- szczypta soli


NADZIENIE
- 1 cukinia
- 2 szalotki
- 1 mały pomidor
- 2 jajka
- 100 ml śmietanki
- plaster masła
- ser feta
- natka pietruszki
- sól i pieprz do smaku


Przygotowanie
KROK 1. Mąkę przesiewamy, dodajemy kawałki masła, żółtko, sól, wodę i zagniatamy wszystkie składniki. Ciasto owijamy w folię spożywczą i wkładamy na około 15 minut do lodówki. Po tym czasie rozwałkowujemy je, wypełniamy nim blaszkę, przykrywamy papierem do pieczenia i obciążamy grochem lub fasolą. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i pieczemy 15 minut (pieczenie góra - dół). Następnie zdejmujemy obciążenie i pieczemy jeszcze około 5 minut.
KROK 2. Cukinię ścieramy na tarce o grubych oczkach, odstawiamy na chwilę, aby puściła wodę i odciskamy (kilka plastrów cukinii zostawiamy do dekoracji). Na rozgrzanym maśle szklimy pokrojone szalotki, dodajemy odciśniętą cukinię i chwilę razem przesmażamy, doprawiając warzywa solą i pieprzem.
KROK 3. Jajka miksujemy ze śmietanką i doprawiamy do smaku solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Warzywa układamy na spód tarty i zalewamy je masą śmietankowo - jajeczną. Na wierzch układamy plastry pomidora i cukinii oraz kawałki sera feta (kilka kawałków sera wciskamy także w masę). Tak przygotowaną tartę wstawiamy ponownie do piekarnika na około 30 minut.

Upieczoną tartę posypujemy natką pietruszki lub ulubionymi ziołami. 


Jeśli lubimy pikantne smaki, na wierch tarty ułóżmy także kawałki papryczki Jalapeno.


Życzę smacznego! :)

31 komentarzy:

  1. Pięknie wypieczona tarta, dla mnie- na każdą możliwą okazję. Mogłabym jeść ciągle. Świetne wypełnienie, mniam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszna tarta , moje smaki mniamm :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dawno nie jadłam tarty, Twoja prezentuje się super :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Boska uwielbiam takie tarty:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Nigdy nam nie po drodze do robienia tarty ale Twoja wygląda przepysznie i może kiedyś uda nam się zrobić :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam takie tarty, zawsze to coś innrgo i pysznego.

    OdpowiedzUsuń
  7. Tarta palce lizać :) Wygląda przesmacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Jaka kolorowa! Wiosna na talerzu:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Smietanka ile % ? Jutro robie

    OdpowiedzUsuń
  10. Tarta wyszła naprawdę superowa! :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Dziękuję! Zrobiłam dzisiaj na obiad :-)))) Naprawdę jest pyszna

    OdpowiedzUsuń