7 stycznia 2018

Spaghetti z pesto z rukoli, kawiorem i kozim serem

Pesto bardzo często gości w mojej kuchni. Uwielbiam rozmaite połączenia ziół, serów i orzechów. Tym razem zapraszam na szpinakowy makaron spaghetti otulony wyrazistym pesto z rukoli, drobnym kawiorem z gromadników oraz kozim serem. Ta kompozycja smaków i aromatów cudownie rozpieści nasze kubki smakowe. Gorąco Wam ją polecam :)

Potrzebne składniki

- szpinakowy makaron spaghetti
- czarny kawior z gromadników
- starty ser kozi

PESTO Z RUKOLI
- 130 g świeżej rukoli
- 50 g twardego sera koziego
- 50 g orzechów włoskich
- 2 ząbki czosnku
- około ½ szklanki oliwy z oliwek
- sól i pieprz do smaku

Przygotowanie
KROK 1. Listki rukoli przekładamy do rozdrabniacza wraz z czosnkiem oraz częścią oliwy z oliwek i miksujemy dla delikatnego rozdrobnienia. Następnie dodajemy rozbite w moździerzu lub zmielone orzechy włoskie, starty ser kozi, pozostałą część oliwy z oliwek i ponownie miksujemy dla odpowiedniego połączenia. Całość doprawiamy do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. 
KROK 2. Makaron spaghetti gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie, odcedzamy i mieszamy z wcześniej przygotowanym pesto oraz kawiorem z gromadników. Całość posypujemy dodatkową ilością startego koziego sera.
Kawior z ikry gromadników jest bardzo intensywny w smaku, ale jest pozbawiony rybnego zapachu. Jest cenny w wartości odżywcze tj. nienasycone kwasy tłuszczowe, fosfor, witaminę A i E oraz aminokwasy. 

Życzę smacznego! :)

32 komentarze:

  1. Super, makaron jak z najlepszej restauracji :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak przeczytałam listę składników w temacie to już byłam oczarowana. Pyszna propozycja. Wyraziste smaki, tak jak lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nigdy nie jadłyśmy kawioru :) Nie mamy pojęcia czy to są w ogóle nasze smaki :P Ale całe danie wygląda pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję :) Wszystko zależy od rodzaju kawioru - ten jest intensywny w smaku, ale nie ma rybnego aromatu, jak inne kawiory. Bardzo mi smakuje :)

      Usuń
  4. Bardzo ciekawe połączenie! Muszę się przyznać, że jeszcze nigdy nie dodawałam kawioru do makaronu ale może mieć to bardzo ciekawy smak :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Zjadłbym taki makaron

    OdpowiedzUsuń
  6. Kawioru już nie jadam, ale spaghetti będę musiała zrobić - nie jadłam chyba kilka miesięcy :P

    OdpowiedzUsuń
  7. Ciekawe danie, jednak kawior nie dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję. Sama też nie przepadam za kawiorem, ale ten jest naprawdę bardzo smaczny. Nie można tez przesadzić, aby nie zdominował całości :)

      Usuń
  8. Ze względu na kozi ser raczej nie jest to danie dla mnie. Próbowałam pod różną postacią, w różnych daniach i nigdy mi nie smakował.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A ja uwielbiam kozi ser w każdej postaci. Mi smak bardzo odpowiada :)

      Usuń
  9. Wspaniałe połączenie smaków :) Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  10. Kasiu narobiłaś mi ochoty na Twoje spaghetti. Lubię kawior mniamm

    OdpowiedzUsuń
  11. Luksus w makaronowej odsłonie, uwielbiam pesto.

    OdpowiedzUsuń
  12. Nigdy nie robiłam nic z kawiorem. Makaron wygląda świetnie :).

    OdpowiedzUsuń
  13. Jak tylko, przeczytała tytuł, to się zakochałam w tym daniu, to coś zdecydowanie dla mnie, oczywiście tylko z bezglutenowym makaronem. Jak mój domownik wróci z Portugalii to mu to zrobię i wtedy od razu się ze mną ożeni heheheh ;)

    OdpowiedzUsuń