4 stycznia 2018

Risotto z indykiem i świeżą kurkumą

Witajcie w Nowym Roku! :) Dzisiaj zapraszam na risotto z dodatkiem złego korzenia natury jakim jest kurkuma. Danie jest intensywne w smaku, mocno rozgrzewające i pożywne. Za sprawą kurkumy, białego wina, koziego sera, imbiru i suszonych pomidorów możemy poczuć niesamowitą grę smaków. Ta wersja risotto przeplata nuty kwaskowe, pikantne i słodkie oraz aromatyczny, ciepły smak z lekką nutką goryczy. Całość dopełniają kawałki polędwiczki z indyka o pikantnym, cytrynowym smaku. Gorąco polecam to połączenie, szczególnie zimną, gdyż jest zdrowe i pożywne, a co najważniejsze, świetnie wpłynie na naszą odporność.

Potrzebne składniki

- 150 g ryżu Arborio
- 200 g polędwiczki z indyka
- świeża kurkuma (około 3 cm kawałek)
- świeży imbir (około 2 cm kawałek)
- 6 suszonych pomidorów
- mały pęczek natki pietruszki
- 2 cebule szalotki
- 1 kieliszek białego wina
- 3 łyżki startego koziego sera
- plaster masła
- oliwa z oliwek
- pieprz cytrynowy

Przygotowanie

KROK 1. Pokrojoną drobno szalotkę szklimy na rozgrzanym maśle i oliwie, dodajemy suchy ryż i smażymy przez chwilę, aż ten wchłonie cały tłuszcz. W międzyczasie do ryżu dodajemy drobno pokrojoną kurkumę, imbir i suszone pomidory. Następnie ryż zalewamy białym winem, a gdy go wchłonie, podlewamy partiami bulionempamiętając o częstym mieszaniu.
KROK 2. Polędwiczkę z indyka kroimy w kostkę, polewamy ją oliwą z oliwek oprószamy pieprzem cytrynowym i smażymy na drugiej patelni. 
KROK 3. Gdy ryż wchłonie cały bulion i będzie miał odpowiednią konsystencję, dodajemy podsmażone kawałki indyka. Na koniec dodajemy starty kozi ser, drobno posiekaną natkę pietruszki (około 2 łyżki), doprawiamy pieprzem cytrynowym, dokładnie mieszamy, ściągamy z gazu, przykrywamy patelnię i dajemy "dojść" daniu przez około 2 - 3 minuty. 
Pamiętajmy o rękawiczkach przy krojeniu świeżej kurkumy, ponieważ mocno barwi skórę ;)


Zamiast pietruszki możemy użyć także świeżej kolendry 
- wtedy całość będzie jeszcze bardziej orientalna.


Życzę smacznego! :)

20 komentarzy:

  1. Kasiu pyszne danie. Nie spotkałam się ze świeżą kurkumą.

    OdpowiedzUsuń
  2. mmmm super danie, uwielbiam je. Muszę jednak przyznać, że z kozim serem jeszcze risotta nie jadłam, czas więc wypróbować Twój przepis :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję :) Gorąco polecam wersję z kozim serem - jest lżejszy i dodaje ciekawego smaku całości :)

      Usuń
  3. Delicious risotto!
    Happy new year!! ��

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale pyszności :-) uwielbiam takie dania :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. wspaniałe danie i do tego ten kolorek! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Właśnie kiedyś zastanawiałam się, jak można wykorzystać kurkumę w świeżej postaci i już wiem ;) Bardzo fajne danie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ale smakowity pomysł :) Zaraz go sprzedam mojemu facetowi, on lubi takie klimaty, więc bardzo prawdopodobne, że będziemy działać w kuchni :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Przede wszystkim jakie kolorowe :) Super chętnie bym zjadła

    OdpowiedzUsuń
  9. Zestawienie smaków jest świetne, danie musiało być przepyszne :D.

    OdpowiedzUsuń