2018-01-15

Roladki z indyka w sosie pieczarkowym

W mojej kuchni bardzo cenię proste, szybkie w przygotowaniu oraz smaczne rozwiązania. Lubię mięso, a najbardziej drób który najczęściej gości na moim stole, ponieważ dostarcza mi wysokiej porcji białka. Dzisiaj na obiad wprosił się indyk i tak powstały soczyste i delikatne roladki gotowane na parze z farszem grzybowym, których smak podkreśla kremowy sos śmietanowo - pieczarkowy. 
indyk na parze
Potrzebne składniki

- 400 g piersi z indyka
- 250 g pieczarek portobello
- 1 cebula biała
- 200 g śmietany
- plaster masła
- gałka muszkatołowa
- sól i pieprz do smaku

Przygotowanie
KROK 1.  Pierś z indyka dzielimy na sznycle, które delikatnie rozbijamy przez folię spożywczą, aby uniknąć rozerwania się mięsa. Sznycle oprószamy solą oraz pieprzem i odstawiamy na chwilę.
KROK 2. Pokrojoną cebulę szklimy na maśle, dodajemy pokrojone drobno pieczarki, posypujemy delikatnie solą, aby szybciej puściły wodę oraz pozostały jędrne i smażymy do momentu całkowitego odparowania wody. 
KROK 3.  Część farszu studzimy, nakładamy na sznycle, zawijamy w roladki, które otaczamy folią spożywczą i gotujemy na parze około 25 do 30 minut.
KROK 4.  Do pozostałej części farszu dodajemy śmietanę, doprawiamy gałką muszkatołową, solą oraz pieprzem, dodajemy ugotowane na parze roladki i dusimy razem jeszcze przez 1 minutę. 
Całość idealnie komponuje się z puree ziemniaczanym, kaszą lub ryżem, a także świeżymi surówkami.
Roladki z indyka

22 komentarze:

  1. Też bym się chętnie wprosiła. Muszę spróbować, zwłaszcza ciekawi mnie efekt gotowania ich na parze :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Na pewno smaczne, muszę spróbować.Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Niedobrze wchodzić na Twojego bloga kiedy jest się głodnym... Roladki prezentują się niezwykle apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. uwielbiam takie roladki, są pyszne <3

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale pyszności zaserwowałaś:)

    OdpowiedzUsuń
  6. jejku jak to pięknie wygląda *_* Od razu człowiek robi się głodny ;P

    NAHTURAL :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Pyszny obiad, ja na parze gotuję warzywa, muszę spróbować zrobić mięso :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Z tym sosikiem to musi być miazga :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Obiad pierwsza klasa - pyszne roladki <3 A sosik....mniam

    OdpowiedzUsuń
  10. Takie mięsko lubimy najbardziej :)

    OdpowiedzUsuń