2018-01-26

Gulasz z jelenia z grzybami leśnymi

Dziczyzna to rzadki gość w mojej kuchni, ale gdy się już pojawi to musi smakować wybornie. Dzisiaj zapraszam Was na aromatyczny gulasz przygotowany z udźca jelenia z dodatkiem leśnych grzybów. Dziczyzna to bardzo szlachetne mięso, zdrowe oraz chude, ponieważ zawiera 3 razy mniej tłuszczu niż najchudsza wołowina. Dziczyzna dostarcza także dużo żelaza, witamin z grupy B oraz białka, ale do jej przygotowania potrzebujemy więcej czasu.
Gulasz z jelenia z grzybami leśnymi
Potrzebne składniki

- 500 g udźca z jelenia 
- garść suszonych grzybów
- 1 cebula biała
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki konfitury z żurawiny
- laska cynamonu
- masło klarowane
- 1 łyżka mąki 
- sól i pieprz

MARYNATA
- 150 ml czerwonego wina
- 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
- 4 łyżki oleju
- 1 łyżka octu winnego
- 2 liście laurowe
- kilka ziaren jałowca
- 2 ziela angielskie
- kilka goździków
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 0,5 łyżeczki ostrej papryki

Przygotowanie
KROK 1. Udziec dokładnie myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy na mniejsze kawałki. Wino, sos sojowy, ocet winny i olej łączymy w miseczce, dodajemy przyprawy oraz kawałki jelenia i dokładnie mieszamy. Mięso odstawiamy do marynowania na 2 doby (każdego dnia dwukrotnie mieszamy zawartość). Dzień wcześniej do namaczania odstawiamy także grzyby.
KROK 2. Po tym czasie wyciągamy mięso i smażymy je dokładnie na maśle klarowanym, dodając po chwili konfiturę z żurawiny i laskę cynamonu. Następnie zalewamy je pozostałą częścią marynaty oraz wodą i dusimy na małym ogniu przez około 3 godziny. Po mniej więcej godzinie gotowania dodajemy ugotowane wraz z liściem laurowym grzyby oraz około 50 ml wywaru z ich gotowania. Do gulaszu dodajemy także podsmażoną na maśle cebulkę z czosnkiem. Na koniec całość zagęszczamy klasyczną zasmażką i doprawiamy solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.
Gulasz z jelenia z grzybami leśnymi
Jeleń po takim przygotowaniu był delikatny, miękki i kruchy. Ten gulasz to niesamowita gra smaków i aromatów. Całość świetnie komponuje się z kaszą gryczaną lub puree ziemniaczanym oraz kiszonym ogórkiem. Od czasu do czasu naprawdę warto sięgnąć po dziczyznę.
Gulasz z jelenia z grzybami leśnymi

38 komentarzy:

  1. Powiem szczerze, że jeszcze nigdy nie jadłam jelenia. A danie pysznie wygląda :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W takim razie gorąco polecam :) Potrzebuje wiele "czułości" jak wołowina, ale jego smak jest niepowtarzalny :)

      Usuń
  2. Wygląda niezwykle apetycznie. Nigdy nie jadłam. Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nigdy takiego mięsa nie jadłyśmy i jesteśmy nawet ciekawe jak smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Serdecznie polecam :) Bardzo smaczne, zdrowe i chude mięsko :)

      Usuń
  4. Z dziczyzny jadłam tylko dzika, jelenia jeszcze nie próbowałam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Fantastyczne danie, bardzo eleganckie raz jadłam gulasz z jelenia i bardzo mi smakował :)

    OdpowiedzUsuń
  6. pyszny gulasz! :) ja ostatnio robiłam z mięsa z dzika :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ostatnio wypatrzyłam to mięsko w sklepie i zastanawiałam się nad kupnem... następnym razem kupię na pewno i skorzystam z przepisu! Jadłam chyba 2 razy w życiu, a nigdy nie gotowałam, więc pomoc się przyda :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gorąco polecam :) My byliśmy zachwyceni. Zupełnie inne, ale bardzo smaczne mięsko:)

      Usuń
  8. Ulala!!! Chyba jeszcze nie jadłam jelenia! Wygląda wyśmienicie! :) :) :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Również nigdy nie jadłam mięsa z jelenia :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Jelenia nie jadłam już 3 może 4 lata. Zapomniałam o tym mięsie. Czuję się zainspirowana ^^

    OdpowiedzUsuń
  11. Nigdy nie jadłam takiego gulażu, ciekawa jestem smaku

    OdpowiedzUsuń
  12. Wow! Wspaniałe danie <3 A wygląda jak z najlepszej restauracji!

    OdpowiedzUsuń
  13. ale cudowny gulasz, mniam ! <3

    OdpowiedzUsuń
  14. Dziczyzna to wyśmienite mięso. Aż nie mogę sobie wyobrazić jak dobrze musiała smakować w takim wydaniu :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Przygotowanie dobrze dziczyzny to prawdziwe wyzwanie...

    OdpowiedzUsuń
  16. Wielkie dzięki za ten przepis. Zrobiłem gulasz idealny!

    OdpowiedzUsuń
  17. Uwielbiamy. Mięsko gości u nas bardzo często.

    OdpowiedzUsuń