10 stycznia 2018

Chleb gryczany z siemieniem lnianym

Dzień dobry! :) Dzisiaj zapraszam na drugą odsłonę bezglutenowego chlebka gryczanego, ale tym razem w wersji pełnoziarnistej z dodatkiem siemienia lnianego, miodu, płatków jaglanych i otrębów gryczanych. Chlebek z kaszy to idealny zamiennik klasycznego pieczywa, a do tego jest bardzo smaczny, zdrowy i prosty w przygotowaniu. 


Potrzebne składniki

- 500 g kaszy gryczanej niepalonej
- 700 ml letniej wody
- 1 łyżka soli
- 1,5 łyżeczki miodu

DODATKI
- masło (do wysmarowania blachy)
- 5 łyżek siemienia lnianego
- 3 łyżki płatków jaglanych
- 3 łyżki otrębów gryczanych

Przygotowanie
KROK 1. Kaszę gryczaną dokładnie płuczemy zimną wodą, a następnie zalewamy 700 ml letniej wody i odstawiamy na 24 godziny (po 12 godzinach mieszamy kaszę i odstawiamy na kolejne 12 h). 
KROK 2. Po tym czasie dodajemy 1,5 łyżeczki miodu, 1 łyżkę soli i delikatnie miksujemy zawartość za pomocą blendera (nie zbyt mocno, ponieważ chlebek w tej wersji ma być gruboziarnisty).
KROK 3. Do powstałej masy dodajemy siemię lniane, płatki jaglane i otręby gryczane.  Masę przelewamy do foremki dobrze wysmarowanej masłem i odstawiamy na kolejne 10 godzin, aby ciasto mogło popracować. Po tym czasie formę z ciastem wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i pieczemy 55 minut.
Chlebek miał być pieczony w klasycznej keksówce, jednak dodatek miodu sprawił, że ciasto zaczęło pięknie rosnąć i musiałam przelać masę do większej, okrągłej formy. Już niedługo zapraszam na kolejną odsłonę chlebka gryczanego. Nowa forma już czeka na pierwszy wypiek :D

Życzę smacznego! :)

30 komentarzy:

  1. Gdzie kupić taką niepaloną kaszę?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja kupuję w Lidlu :) Kasza gryczana niepalona Bio (opakowanie 500 g).

      Usuń
  2. Świetny pomysł na bezglutenowe pieczywo, muszę zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Muszę w końcu zrobić taki chlebek, wygląda bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Fantastyczny chlebek! Jak miałaś ustawiony piekarnik podczas pieczenia? Tylko dolna grzałka?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Górne i dolne grzanie :) A chlebek na zdjęciu jest do góry nogami ;) Tak lepiej się kroił ;)

      Usuń
  5. Z chęcią zjadłabym kawałek :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Migdy nie jadłam takiego chlebka ciekawe jak smakuje

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam wypróbowanie. Jest smaczny i bardzo zdrowy :)

      Usuń
  7. Zawsze mówimy, że gryczany chleb to nasz ulubiony :D Ten prezentuje się również bosko :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Wspaniały chlebek :) Też taki robię z kaszy gryczanej :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Spróbuje upiec ale na wszelki wypadek - w przepisie nie ma drożdży ani zakwasu czy tak ma być, bo ja do tej pory zawsze coś dodawałam do wypieku chleba i dlatego pytam Asia.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, chlebek nie zawiera drożdży ani żadnych spulchniaczy. Kasza podczas leżakowania sama pracuje :)

      Usuń
  10. Spróbowałabym z kaszą paloną, bo mąż taką woli. Myślę, że też wyjdzie smaczny :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zrobiłam i taki :) Chleb z kaszy palonej ma mocno gryczany smak, ten z niepalonej bardziej przypomina pieczywo. Ten z kaszy palonej jest też bardziej wilgotny, bo kasza szybciej pochłania wodę.

      Usuń
  11. Robiłam kilka razy podobny, ale bez ziaren i miodu i bardzo mi taki chleb smakuje - ma taki fajny, specyficzny, gryczany smaczek. Następnym razem spróbuję z miodem ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam :) Miód dodaje cudownego smaku, a chlebek dzięki niemu pięknie rośnie :)

      Usuń
  12. robiłam kiedyś podobny chleb, jest pyszny i syty :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Lubię takie konkretne, wilgotne chlebki, więc pewnie taki też by mi zasmakował :)

    OdpowiedzUsuń