31 marca 2017

Kurczak w pomidorowym sosie curry

Ostatnia lektura przeniosła mnie myślami do kuchni Bliskiego Wschodu. Mam nadzieję, że jeszcze w tym roku uda mi się zrealizować moją kulinarną podróż do wyrazistych i wspaniałych smaków. Tymczasem smaki te wydobywam w moim domu. Dzisiaj zapraszam na szybkie i proste w przygotowaniu danie, inspirowane bliskowschodnią kuchnią. Delikatne kawałki kurczaka skąpane w pomidorowym sosie curry z warzywami oraz dodatkiem mojej ulubionej, libańskiej kaszy bulgur, bardzo ucieszyły moje podniebienie. Liczę na to, że potrawa zadowoli także Wasze kubki smakowe :)

29 marca 2017

SIROCCO - Wspaniałe Smaki Bliskiego Wschodu

Dzisiaj chciałabym Wam zaprezentować kulinarny bestseller - książkę "Sirocco. Wspaniałe smaki Bliskiego Wschodu". Jej autorka, Sabrina Ghayour to jedna z najbardziej znanych popularyzatorek kuchni bliskowschodniej. Sirocco to zbiór ponad stu oryginalnych przepisów na zachodnie dania wzbogacone smakami Bliskiego Wschodu. Jestem oczarowana tą książką, ponieważ dostarczyła mi wielu kulinarnych inspiracji. Gorąco zapraszam do jej poznania...

28 marca 2017

Tagliatelle z pesto, szynką i pomidorami

Kocham pesto w każdej postaci. Uwielbiam tworzyć nowe i wyzywające smakiem połączenia. Tym razem zapraszam na makaron z pesto z rukoli i bazylii z dodatkiem prażonych migdałów i koziego sera. Smaku całości dodają przyrumienione kawałki szynki, a świeżości pomidory śliwkowe. Smacznie polecam :)

25 marca 2017

Pikantna sałatka warzywna z serem

Prosta i błyskawiczna w przygotowaniu, a do tego smaczna, pożywna i wyrazista. Taka sałatka będzie idealnym rozwiązaniem na przekąskę imprezową, którą stworzymy w kilka minut. Świetnie sprawdzi się także jako samodzielne danie, które możemy podawać z ulubionym pieczywem. Smacznie polecam :)

21 marca 2017

Tagliatelle z kurczakiem, rukolą i pomidorkami koktajlowymi

Naturalnie smaczne! To lubię najbardziej! Uwielbiam potrawy, które skomponowane są wyłącznie z naturalnych składników. Przemiła niespodzianka od Knorr, która czekała na mnie po powrocie z pracy, zainspirowała mnie do stworzenia smakowitego połączenia. Dzisiaj zapraszam na szpinakowe tagliatelle z kurczakiem, rukolą i pomidorkami koktajlowymi, a wszystko to skąpane w sosie śmietanowym z dodatkiem 100 % naturalnych składników - kompozycji warzyw, ziół i przypraw od Knorr :)

7 marca 2017

Tagliolina w sosie gorgonzola z łososiem i tajską bazylią

Dzisiaj zapraszam na danie z niesamowitą grą smaków i aromatów. Całość jest bardzo pożywna, smaki przeplatają się, doskonale rozpieszczając nasze podniebienie, ale co najważniejsze - idealnie się komponują. Tagliolinę czyli tradycyjny włoski makaron tłoczony przez matryce z brązu i suszony w niskiej temperaturze otula wyrazisty sos gorgonzola. Smaku dodają także pieczone, bardzo delikatne kawałki łososia otulone kolorowym pieprzem. Wszystko wieńczy tajska bazylia, która przeplata aromat anyżu, lukrecji i mięty. Smacznie polecam to połączenie, ponieważ ja oraz moje kubki smakowe były oczarowane :D

2 marca 2017

Hummus z ciemnej ciecierzycy (Kala Chana Hummus)

Uwielbiam hummus klasyczny, jak i ten z rozmaitymi dodatkami. Tym razem postanowiłam przygotować go z ciemnej ciecierzycy - indyjskiej Kala Chana. Hummus w tej wersji jest bardziej wyrazisty i niezwykle smaczny. Możemy go przygotować od podstaw, używając świeżo ugotowanych ziaren lub wykorzystać ciemną ciecierzycę z puszki. Tym razem zapraszam na błyskawiczną wersję, którą szybko i prosto można przygotować w domu :)