31 stycznia 2017

Wątróbka z jabłkiem i cebulką

Wątróbka to samo zdrowie oraz skarbnica składników odżywczych. W jej 100 g znajduje się aż 10 mg żelaza czyli aż 20 razy więcej niż w piersi z kurczaka. Wątróbka dostarczy nam sporej ilości białka (prawie 19 g w 100 g porcji), cynku, witamin z grupy B, a także kwasu foliowego, witaminy C, niacyny oraz kwasu pantotenowego. I co bardzo ważne, wątroba zawiera bardzo mało tłuszczu, bo zaledwie 3 % oraz małą ilość węglowodanów - około 3 - 4 %. W wątróbce znajdziemy również bardzo dużą ilość dobrze przyswajalnej witaminy A, ale z tego względu musimy ograniczyć jej spożywanie (1 raz w tygodniu), gdyż większa ilość mogłaby okazać się toksyczna. Jeśli uprawiacie sport oraz chcecie mieć piękną cerę - jedzcie wątróbkę, nie za często, ale pamiętajcie o tym tanim, ale jakże zdrowym smakołyku. A dzisiaj zapraszam na smaczną, prostą i szybką w przygotowaniu wątróbkę w towarzystwie jabłek i cebulki :)

30 stycznia 2017

Domowe musli

Musli to idealny pomysł na zdrowe i pożywne śniadanie. Najlepsze jest to domowe, przygotowane z ulubionych, a przede wszystkim pewnych składników, w których nie znajdziemy niechcianych dodatków. Uwielbiam jeść je z ciepłym mlekiem lub jogurtem naturalnym. Taki posiłek dostarczy nam pozytywnej dawki energii od samego rana, a do tego idealnie wpłynie na poprawę metabolizmu, dzięki wysokiej dawce błonnika. Zapraszam do poznania mojej śniadaniowej kompozycji :) 

28 stycznia 2017

Exotic smoothie

Dzisiaj zapraszam na szybkie i proste w przygotowaniu smoothie z egzotycznych owoców. Ten owocowy koktajl jest zdrowy, bardzo słodki i dostarczy nam mnóstwo smakowitej energii. Może być serwowany jako deser lub owocowa przekąska zarówno przed, jak i po treningu. To połączenie bardzo podoba się moim kubkom smakowym. Myślę, że Wasze też je pokochają ;)

26 stycznia 2017

Pasta rybno - jajeczna z cebulką i oliwkami

Bardzo lubię ryby, które często goszczą na moim stole. Staram się je jeść przynajmniej 3 razy w tygodniu. Częściej wybieram ryby lekkie, ale lubię także pożywne, tłustsze ryby jak makrela, które idealnie nadają się do past śniadaniowych. Dzisiaj zapraszam na połączenie makreli i jajek, których smak wzbogacają czarne oliwki, koperek oraz czerwona cebulka. Pasta jest doskonałym smarowidłem do świeżego pieczywa, ale możemy ją wykorzystać także jako farsz do jajek, naleśników lub dodatek do lekkich, jaglanych placuszków.

24 stycznia 2017

Kasza jęczmienna z szynką i warzywami

Dzisiaj zapraszam na kolejną odsłonę szybkiego, niedrogiego i prostego w przygotowaniu dania. Kasza jęczmienna w połączeniu z szynką i warzywami to dobry sposób na błyskawiczny obiad, który będzie pożywny i smaczny. Tego typu połączenie będzie także świetnym posiłkiem do pracy. Wystarczy włożyć porcję do lunch boxa, którą będziemy mogli zjeść na zimno lub podgrzać ją w kuchence mikrofalowej.

20 stycznia 2017

Fava - grecka pasta z grochu

Bardzo lubię strączki i wszystkie pasty z ich wykorzystaniem. Hummus z cieciorki uwielbiam, ale ostatnio zagościła u mnie Fava czyli grecka pasta z grochu, która idealnie sprawdza się jako smarowidło do kanapek, naleśników oraz dodatek do mięs, ryb i warzyw. Pasta jest zdrowa, pożywna i bardzo prosta w przygotowaniu. Fava jest cennym źródłem białka, błonnika, witamin i mikroelementów. Uwielbiam ją jeść w połączeniu z pieczonymi warzywami lub słomką ptysiową. Smacznie polecam! :)

18 stycznia 2017

Surówka z pietruszki i marchewki

Bardzo lubię surówki, które są idealnym dodatkiem do obiadu, podkreślają smak potraw mięsnych i rybnych, a także mogą być świetną przekąską w ciągu dnia. Dzisiejsza surówka obiadowa to efekt wykorzystania produktów, które zawsze są w moim domu. Połączenie białej pietruszki, marchewki, cebuli oraz sałaty ze smakowitym i wyrazistym sosem to dobre rozwiązanie na tani i szybki w przygotowaniu dodatek warzywny do naszego obiadu.

16 stycznia 2017

Łosoś pieczony w szynce parmeńskiej z serem blue i suszonymi pomidorami

Dzisiaj zapraszam na finezyjne, ale bardzo smakowite, wyraziste i aromatyczne połączenie łososia, szynki parmeńskiej, suszonych pomidorów i niebieskiego sera pleśniowego. Tych roladek po prostu trzeba spróbować, gdyż każdy kęs dostarczy nam niesamowitej gry smaków i aromatów. Wnętrze jest idealne, ponieważ łosoś jest bardzo soczysty i wprost rozpływa się w ustach. Smacznie polecam :)

14 stycznia 2017

Szybki deser truskawkowy (wersja fit)

Uwielbiam smakowite, pożywne i lekkie desery, które mogę przygotować błyskawicznie i cieszyć nimi swoje podniebienie. Dzisiaj zapraszam na deser, który przypomni nam smaki lata, a do tego będzie zdrowy i dietetyczny. Truskawki w połączeniu z delikatnym serkiem homogenizowanym oraz ekspandowaną kaszą jaglaną to idealne połączenie, które często wybieram jako drugie śniadanie lub lekką przekąskę w ciągu dnia :)

11 stycznia 2017

Hummus paprykowy z suszonymi pomidorami

Dzisiaj zapraszam na jedną z najpopularniejszych potraw kuchni libańskiej w paprykowej odsłonie z dodatkiem suszonych pomidorów. Hummus jest smaczny, pożywny i niezwykle zdrowy. Zawiera dużą dawkę błonnika, białka, żelaza, witamin oraz jednonienasyconych kwasów tłuszczowych. Świetnie nadaje się jako smarowidło do kanapek i naleśników, a także jako dodatek do pity, sałatek oraz warzyw. 

6 stycznia 2017

Surówka z białej rzodkwi z czerwoną cebulą i papryką pepperoni

Oto idealna surówka na zimę. Dlaczego? Ponieważ biała rzodkiew zawiera mnóstwo witaminy C oraz posiada właściwości bakteriobójcze, dzięki czemu możemy nią złagodzić stany zapalne gardła czy błon śluzowych. W białej rzodkwi znajdziemy także witaminy z grupy B, cenną witaminę PP oraz mnóstwo soli mineralnych tj. potas, magnez, żelazo, cynk, sód, wapń i fosfor. To prawdziwa bomba witaminowa, która dostarczy nam także sporej dawki błonnika oraz kwasu foliowego. Biała rzodkiew jest niezwykle zdrowa, ale także bardzo smaczna. Dzisiaj zapraszam na surówkę, w której rzodkiew gra główną rolę. Smaku i jeszcze większej wyrazistości dodaje jej czerwona cebulka i papryka pepperoni. Idealnie sprawdza się jako dodatek do dań rybnych i mięsnych. Jeść tylko na zdrowie! :)

4 stycznia 2017

Surówka z kiszonej kapusty

Dzisiaj zapraszam na polską surówkową klasykę. Pyszna i zdrowa surówka zimowa z kiszonej kapusty często gości na moim stole. Świetnie pasuje do dań mięsnych, ale może być także samodzielną, lekko kwaskową przekąską, która doskonale poprawi nasze trawienie ;)