4 grudnia 2017

Sałatka z wędzonym tofu, suszonymi figami i jajami przepiórczymi

Dzień dobry! Mamy grudzień, a za oknem ponuro i zimno. Na taką pogodę jak dziś, proponuję zdrową, lekką i pożywną sałatkę pełną słonecznych kolorów :)  Wyrazista rukola i pomidorki daktylowe doskonale komponują się ze słodkimi figami, wędzonym twarożkiem sojowym i delikatnymi w smaku jajkami przepiórczymi. Całość otula słodki sos winegret z dodatkiem miodu i octu z czerwonego wina.

Potrzebne składniki 
(na 2 porcje)

- 50 g rukoli
- 130 g pomidorków daktylowych
- 100 g wędzonego tofu
- 10 jaj przepiórczych
- 6 suszonych fig

VINEGRET ROSSO
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki octu z czerwonego wina
- 1 płaska łyżka miodu
- sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:
Oliwę z oliwek łączymy z miodem i octem z czerwonego wina, doprawiamy solą oraz pieprzem i dokładnie mieszamy.
Jajka przepiórcze gotujemy na twardo z dodatkiem soli (wtedy nie pękną i będą się łatwiej obierać po ugotowaniu). Pomidorki daktylowe i jajka kroimy na pół, tofu w małą kostkę, a figi siekamy na mniejsze kawałki. Do wszystkich składników dodajemy listki rukoli. Sałatkę podajemy z wcześniej przygotowanym sosem vinegret rosso.

Do sałatki możemy dodać także ulubione orzechy lub ziarna.


Sałatka idealnie nada się na pierwsze i drugie śniadanie, kolację lub posiłek do lunch boxa.


Życzę smacznego! :)

32 komentarze:

  1. Szczerze? Wprost uwielbiam sałatki z tofu. Jest genialna! :)
    Bardzo bym chciała spróbować.
    Pozdrowionka serdeczne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę :) Dziękuję :) Chciałam zrobić w końcu coś dla tych, którzy nie jedzą mięska :) A do tofu zachęciły mnie Dziewczyny z Candy Pandas :D Ja również serdecznie pozdrawiam :)

      Usuń
  2. ale smakowicie :) poproszę taką bombę dobrej energii :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękna sałatka, co prawda tofu niezbyt często gości w mojej kuchni, ale w sałatce powinno mi smakować :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O tak! U mnie również nie często gości, ale wędzone jest bardzo smaczne, a w tym połączeniu smakuje idealnie :)

      Usuń
  4. Wow! Ale fajna sałatka :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda smakowicie. Chętnie bym zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Takiej sałatki jeszcze nie jadłam, ale bardzo chętnie wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Smakowicie. Fajne składniki i chyba mój ulubiony rodzaju sosu. Do takiej sałatki najlepszy!

    OdpowiedzUsuń
  8. Jak zawsze pysznie i kolorowo:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Na lekką kolację idealna. Tyle kolorów i smaków na talerzu :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Tym razem z wędzonym tofu idealnie trafiłaś w nasz gust :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wiem :) Po Waszej radzie spróbowałam i bardzo je polubiłam :)

      Usuń
  11. Kolory mnie bardzo do niej przyciągają:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Super kolory, aż buzia sama się uśmiecha :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Pycha! :D Zapraszam do udziału w konkursie na przepisy na sałatki :) https://cookpad.com/pl/konkursy/239-konkurs-przepisy-na-salatki

    OdpowiedzUsuń
  14. Smakowite i ciekawe połączenie, bardzo podoba mi się dodatek fig :)

    OdpowiedzUsuń