6 grudnia 2017

Łosoś zapiekany z pesto i warzywami

Lekko, zdrowo i pożywnie - tak lubię jeść najbardziej :) Dzisiaj zapraszam na pieczone kawałki łososia, które dzięki kołderce z pesto są niezwykle delikatne i soczyste. Całość dopełniają pieczone warzywa - pomidory, cukinia oraz ziemniaki w mundurkach. Zapiekanka jest smaczna i bardzo aromatyczna - gorąco polecam :)

Potrzebne składniki

- 300 g filetu z łososia
- 2 duże ziemniaki
- 1 mała cukinia
- pomidorki koktajlowe
- pesto z bazylii (Przepis)
- mozzarella (opcjonalnie)
- oliwa z oliwek
- świeżo mielony pieprz
- sól do smaku

Przygotowanie



KROK 1. Ziemniaki dokładnie myjemy i gotujemy w mundurkach w lekko osolonej wodzie przez około 20 minut od momentu zagotowania.

KROK 2. Cukinię kroimy w bardzo cieniutkie plasterki (możemy je lekko zblanszować) i układamy na dnie naczynia żaroodpornego, które smarujemy oliwą z oliwek. Cukinię oprószamy solą i świeżo zmielonym pieprzem oraz skrapiamy oliwą.


KROK 3. Filet z łosia pozbawiamy skóry i dzielimy go na mniejsze kawałki. Każdy kawałek smarujemy pesto z bazylii, a na wierzchu tworzymy z niego kołderkę. Na plastry cukinii układamy ryby z pesto, a pomiędzy nie pokrojone na ćwiartki ziemniaki w mundurkach.

KROK 4. Na wierzch układamy pomidorki koktajlowe, wszystko oprószamy dodatkowo solą oraz pieprzem i polewamy oliwą z oliwek. 

KROK 5. Naczynie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C i pieczemy około 20 do 25 minut. Gotową zapiekankę podajemy ze świeżymi listkami bazylii lub ulubionymi ziołami.



Wszystkie składniki możemy dodatkowo przełożyć serem mozzarella (prezentowana wersja jest bardziej lekka) :)


Życzę smacznego! :)

30 komentarzy:

  1. To jest to, co tygryski lubią najbardziej.
    Świetne wspaniałości!
    Bardzo mi się podoba ten przepis.
    Pozdrowionka mikołajkowe! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję serdecznie i również pozdrawiam :)

      Usuń
  2. Pyszności! Wygląda wyśmienicie i na pewno tak też smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Niesamowicie apetycznie wygląda i na pewno tak samo smakuje :) Pysznie Kasiu :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Łosoś pysznie wygląda, zjadła bym cały półmisek 😆💜💛💚💙❤

    OdpowiedzUsuń
  5. Lubie takie lekkie jadło :-) Dzięki!

    OdpowiedzUsuń
  6. cóż mogę więcej napisać... to jeden z moich najulubieńszych obiadów!

    OdpowiedzUsuń
  7. Wspaniałe danie, kompozycja idealna. Super

    OdpowiedzUsuń
  8. Coś dla mnie. Uwielbiam tak podanego łososia. Pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo lubię łososia, zwłaszcza kiedy go mogę upiec ze wszystkimi dodatkami

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To tak jak ja :D Smak i wygoda na pierwszym miejscu :D

      Usuń
  10. łosoś i pesto... przecież to połączenie idealne :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Z aromatycznym pesto musi smakować wybitnie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Potwierdzam :) Podczas pieczenia świetnie nawilża rybę. Tak soczystej dawno nie jadłam :)

      Usuń
  12. ...noooo powiem Ci...że wygląda obłędnie! :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Bardzo mi się podoba połączenie łososia z pesto :)

    OdpowiedzUsuń