12 grudnia 2017

Jajko zapiekane w awokado

To zestawienie to świetny sposób na smaczne, pożywne i zdrowe śniadanie białkowo - tłuszczowe. Jajko ze ściętym białkiem i płynnym żółtkiem, wypełnia połówki awokado odmiany hass o bardzo delikatnym i lekko orzechowym smaku. Przygotowanie tej przekąski jest proste, ale efekt niesamowicie smaczny. 


Potrzebne składniki

- 2 dojrzałe awokado hass
- 4 małe jajka
- 1 łyżeczka masła
- świeżo zmielony pieprz
- sól do smaku
- szczypiorek

Przygotowanie
Awokado przecinamy na pół, wyciągamy pestkę i wydrążamy delikatnie środki, aby umieścić w nich całe jajko. Wszystkie połówki umieszczamy w naczyniu żaroodpornym, środki oprószamy solą i świeżo zmielonym pieprzem, wbijamy jajko i ponownie oprószamy je odrobiną soli i pieprzu.
Na każdej połówce awokado z jajkiem umieszczamy kawałek masła. Naczynie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C na około 10 - 13 minut. Przekąska najlepiej smakuje, gdy żółtko jaja jest płynne, a białko delikatnie ścięte.
 Gotowe awokado posypujemy świeżym szczypiorkiem.

Życzę smacznego! :)

28 komentarzy:

  1. Połączenie jajka z awokado jest prze-genialne!!!!

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam...i pomyśleć, że jakiś czas temu nie znosiłam awokado:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszności, uwielbiam , pozdrawiam Kasiu :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Kilkukrotnie robiłam podejście do awokado i niestety nie smakuje mi. Ciekawa jestem czy może taka wersja by mi odpowiadała :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mój Mąż nie lubi awokado, ale ta wersja bardzo mu smakowała :D Może w końcu polubi - hihi ;)

      Usuń
  5. Ależ smakowicie! I te kolory... Bardzo lubię zapiekane awokado, muszę wypróbować Twój przepis. Pożywnie i zdrowo, super!

    OdpowiedzUsuń
  6. Rewelacyjna propozycja :) Na pewno smakuje tak jak wygląda, czyli genialnie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Teraz już wiem co zrobię z Awokado następnym razem :) Pysznie wygląda :)

      Usuń
  7. Ostatnio bardzo polubiłam avocado więc takie danie już mnie zachwyciło:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wręcz uwielbiamy to połączenie jajka z awokado <3

    OdpowiedzUsuń
  9. Dziwię się sama sobie, że jeszcze nie zrobiłam takiej przekąski. Zwłaszcza dlatego, że jestem pewna, że smakuje świetnie! :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O tak! Gorąco polecam :) A wykonanie jest banalnie proste :D

      Usuń
  10. Super śniadanie! Super przepis! Super! :) <3

    OdpowiedzUsuń
  11. Piękne i pyszne, super pomysł na śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Nigdy nie piekłam awokado, ale surowe uwielbiam ;) Muszę kiedyś spróbować zrobić taką wersję z jajkiem ;)

    OdpowiedzUsuń