8 grudnia 2017

Jagielnik z bakaliami i galaretką

Od kilku dni chodziło za mną coś słodkiego ;) Postanowiłam upiec jagielnik czyli "sernik" z kaszy jaglanej. Ciasto  jest w całości bezglutenowe, nie zawiera jajek ani laktozy. Jest idealne dla alergików, ale nie tylko :) Śmiało można zakochać się i w takim niebanalnym i nieco innym cieście :) Smacznie polecam Wam tą jaglaną alternatywę sernika :)

Potrzebne składniki

SPÓD
- 100 g herbatników bezglutenowych
- 60 g mąki ziemniaczanej
- 60 g płatków owsianych
- 50 g masła bez laktozy
- 3 łyżki cukru
- 70 ml mleka bez laktozy

CIASTO JAGLANE
- 220 g kaszy jaglanej
- 500 ml mleka bez laktozy
- 500 ml mleka migdałowego
- 1,5 szklanki mleczka kokosowego (stałej części)
- 1 szklanka cukru pudru
- 90 g mąki ziemniaczanej
- 70 g masła bez laktozy
- 50 g orzechów włoskich
- 50 g rodzynek
- 1 cukier waniliowy
- 1 duża szczypta soli

WIERZCH
- 2 opakowania galaretki truskawkowej
- 900 ml wody

Przygotowanie

KROK 1. Aby przygotować kruchy spód ciasta, musimy zmiksować w rozdrabniaczu bezglutenowe herbatniki oraz płatki owsiane na drobny pył, który będzie przypominał mąkę. Do rozdrobnionych składników dodajemy mąkę ziemniaczaną, cukier, miękkie masło oraz dolewamy mleko (o temperaturze pokojowej). Wszystkie składniki energicznie zagniatamy, a powstałe ciasto wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika, aby delikatnie podpiec spód, który pieczemy około 13 do 15 minut w temperaturze 180 stopni C.
KROK 2. Kaszę jaglaną dokładnie płuczemy zimną wodą, aby pozbyć się ewentualnej goryczki. Oba mleka (bez laktozy oraz migdałowe) zagotowujemy, dodajemy masło, a kiedy to się rozpuści wsypujemy opłukaną kaszę i gotujemy ją około 15 minut do momentu, aż ta wchłonie cały płyn. Następnie do kaszy dodajemy 1,5 szklanki mleczka kokosowego, ponownie zagotowujemy i studzimy zawartość. 
KROK 3. Ostudzoną masę miksujemy blenderem na jednolitą i gładką masę. Następnie dodajemy cukier waniliowy, cukier puder, mąkę ziemniaczaną oraz szczyptę soli i ponownie miksujemy. Na koniec do masy jaglanej dodajemy posiekane orzechy włoskie i rodzynki. Masę wylewamy na podpieczony spód i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C około 35 - 40 minut (pieczenie góra - dół)
KROK 4. Galaretki rozpuszczamy w 900 ml gorącej wody (odrobinę mnie wody sprawi, że galaretka na cieście będzie bardziej zwarta). Gdy galaretka zacznie tężeć, wylewamy ją na ostudzony jagielnik i schładzamy w lodówce do odpowiedniego stężenia.

Ciasto dekorujemy świeżymi owocami. Możemy ułożyć je także na cieście i zalać galaretką. 

Jagielnik śmiało można także upiec bez kruchego spodu, ale wtedy przygotujmy go w małej formie.

Do przygotowania tego ciasta użyłam blaszki o wymiarach 30 cm x 25 cm.


Życzę smacznego! :)

28 komentarzy:

  1. Prezentuje się rewelacyjnie :) Zjadłabym kawalek, oj zjadłabym :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Perfekcja w każdym calu! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zrezygnowałabym z bakalii, gdyż po prostu ich nie lubię i byłoby pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. pyszny jagielnik :) ale bym zjadła kawałek do kawusi :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Deser prezentuje się przepięknie i na pewno smakuje obłędnie :) <3

    OdpowiedzUsuń
  6. Dopiero od niedawna jestem fanką ciast i innych deserów z kaszą. Pyszny przepis, piękny efekt!

    OdpowiedzUsuń
  7. Przepyszne ciacho.Bardzo lubię do Ciebie zaglądać na takie pyszności.Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Małgosiu i również serdecznie pozdrawiam :)

      Usuń
  8. A wiesz, że chętnie bym się nawet skusiła na taki jagielnik?
    Ach, musiał smakować świetnie.
    Super, piszę się.
    Pozdrawiam poniedziałkowo :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O tak! Smacznie polecam :) Pozdrawiam ciepło :)

      Usuń
  9. Ciasto wygląda fantastycznie i na pewno tak też smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Prezencja znakomita, proszę o kawałek :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Z tą galaretką wygląda typowo jak sernik :D Super! Też musimy taki zrobić :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miały być jeszcze truskawki w środku, ale kupiłam je dopiero wieczorem :P Polecam - bardzo smaczna alternatywa :D

      Usuń