2017-12-22

Brownie z marcepanem, kokosem i orzechami

Brownie to jedno z moich ulubionych ciast, dlatego w moim domu nie może zabraknąć go na Święta Bożego Narodzenia. Tym razem przygotowałam to wilgotne, czekoladowe ciasto z dodatkiem orzechów włoskich, którego wierzch pokrywa marcepanowa polewa z wiórkami kokosowymi. Aromat czekolady podczas pieczenia wypełnia cały dom, a malutki kawałek tego ciasta dostarcza ogromnej rozkoszy naszym kubkom smakowym. Gorąco polecam Wam to wydanie :)
Brownie z marcepanem, kokosem i orzechami
Potrzebne składniki

- 2 tabliczki gorzkiej czekolady
- 200 g masła
- 100 g mąki
- 300 g cukru
- 6 jajek
- 50 g orzechów włoskich
- kilka kropel aromatu waniliowego

POLEWA
- 200 g masy marcepanowej
- 1/3 szklanki śmietanki kremówki
- 1 łyżka miodu akacjowego
- wiórki kokosowe (do posypania)

Przygotowanie
KROK 1. Masło kroimy na mniejsze kawałki, czekolady dzielimy na kostki, przekładamy do metalowej miski i rozpuszczamy wszystko w kąpieli wodnej (na parze). Zawartość miski studzimy.
KROK 2. Jajka ubijamy za pomocą miksera, a następnie partiami dosypujemy cukier, przez cały czas miksując. Do powstałej masy przesiewamy mąkę, a następnie dodajemy kilka kropel aromatu waniliowego, ostudzone masło i czekoladę - ponownie miksujemy.
KROK 3. Orzechy włoskie rozbijamy w moździerzu, a następnie dodajemy do czekoladowej masy - całość mieszamy za pomocą łyżki. Gotowe ciasto wlewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i pieczemy około 20 minut. 
KROK 4. Masę marcepanową dzielimy na mniejsze kawałki, przekładamy do rondelka, dodajemy śmietankę oraz miód i podgrzewamy do połączenia się wszystkich składników. Lekko tężejącą masę wylewamy na ostudzone ciasto, posypujemy wiórkami kokosowymi i wstawiamy do lodówki do schłodzenia.
brownie przepis
Ciasto kroimy dopiero po odpowiednim stężeniu polewy marcepanowej.
Brownie z marcepanem, kokosem i orzechami

40 komentarzy:

  1. Wyobrażam sobie, jak pysznie takie ciasto musiało smakować, zwłaszcza w połączeniu z masą marcepanową :)

    OdpowiedzUsuń
  2. jaka zimowawersja :)

    oj, dawno nie jadłam, muszę w końcu zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniałe ciacho <3 Musiało być mega pyszne!
    Życzę zdrowych, spokojnych i pełnych rodzinnego ciepła świąt Bożego Narodzenia 🎄
    Odpoczynku od codziennego zabiegania oraz chwili zadumy, a także wszelkiej pomyślności w Nowym Roku :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo :) Ja również życzę zdrowych, wesołych i bardzo smacznych Świąt :)

      Usuń
  4. Zapisuje przepis,chętnie spróbuje.Wesołych Świąt oraz Szczęśliwego Nowego roku.Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  5. Super brownie, bardzo podoba mi się pomysł z marcepanem i kokosem na wierzchu, mniam. Wesołych Świąt!

    OdpowiedzUsuń
  6. Kawałek tego cuda bardzo by mi się przydał :)

    OdpowiedzUsuń
  7. To musi smakować fantastycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Kasiu brownie wygląda pysznie. I niewiele składników potrzeba. Lubię takie przepisy :)

    OdpowiedzUsuń
  9. U mnie w tym roku na Święta było brownie piernikowe z suszonymi śliwkami. Niestety jakoś umknął mi marcepan, trzeba będzie to nadrobić za rok :).

    OdpowiedzUsuń
  10. Czy może być pyszniejsze cisto na święta?

    OdpowiedzUsuń
  11. Brownie uwielbiamy, marcepan też ale jeszcze razem tego nie jadłyśmy :D Świetna sprawa :D

    OdpowiedzUsuń
  12. Brownie z marcepanem prezentuje się tak, że ślinka leci na sam widok! Pysznie <3

    OdpowiedzUsuń
  13. Wygląda smakowicie :)
    Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  14. Gdyby nie ta moja alergia na orzechy... :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Do tego trzeba będzie się zabrać ;) :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Na jaka forme (srednica) jest to ciasto?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Brownie piekłam w blaszce o wymiarach 30 cm X 25 cm. Pozdrawiam :)

      Usuń