20 grudnia 2017

Bezglutenowy chlebek gryczany

Zakochałam się z tym chlebku, a miłością do niego zaraziła mnie Milena - miłośniczka niebanalnych połączeń i prostych, ale skutecznych rozwiązań. Chlebek jest niezwykle prosty w przygotowaniu, bardzo smaczny, zdrowy i w pełni bezglutenowy. Możemy go przygotować w wersji drobno i gruboziarnistej z dodatkiem ulubionych ziaren. Gorąco polecam Wam ten chlebek :) 

Potrzebne składniki

- 500 g kaszy gryczanej niepalonej
- 750 ml letniej wody
- 1 łyżka soli
- 1 łyżka miodu (opcjonalnie)

DODATKI
- masło (do wysmarowania blachy)
- 4 łyżki ziaren słonecznika
- 3 łyżki ziaren sezamu
- garść posiekanych orzechów włoskich

Przygotowanie
KROK 1. Kaszę gryczaną dokładnie płuczemy zimną wodą, a następnie zalewamy 750 ml letniej wody i odstawiamy na 24 godziny (po 12 godzinach mieszamy kaszę i odstawiamy na kolejne 12). 
KROK 2. Po tym czasie dodajemy 1 łyżkę soli, miód (opcjonalnie) i miksujemy zawartość za pomocą blendera. To jak bardzo zmiksujemy kaszę, będzie nadawało charakter naszemu chlebkowi. Mój jest dość mocno zmiksowany, ale gdy zrobimy to delikatniej uzyskamy chlebek gruboziarnisty.
KROK 3. Do powstałej masy dodajemy ulubione ziarna lub orzechy. W mojej wersji jest to sezam, orzechy włoskie i ziarna słonecznika. Masę przelewamy do foremki dobrze wysmarowanej masłem i odstawiamy na kolejne 10 godzin, aby ciasto mogło popracować. Po tym czasie formę z ciastem wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i pieczemy 55 minut.

Pamiętajmy, aby kasza oraz zmiksowana masa leżakowała w temperaturze pokojowej.


Życzę smacznego! :)

26 komentarzy:

  1. Bardzo apetyczny chlebek :) Ja miałam kiedyś przepis na podobny, ale z miodem był. Musze poszukać :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Z miodem też musiał być pyszny. Do takiego dodałabym głównie orzechy i trochę rodzynek :) Spróbuję i w takiej wersji :)

      Usuń
  2. Piękny ten chlebek Kasiu Ci wyszedł :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetny przepis, a chlebek naprawdę pyszny :)

    OdpowiedzUsuń
  4. My też jesteśmy w tym chlebku zakochane i robimy na miliony sposobów :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przede mną kolejne sposoby. Jutro piekę z dodatkiem miodu :)

      Usuń
  5. Aż ślinka cieknie. Chętnie bym zjadła taki chlebek. Kochana, życzę Ci miłych i radosnych świąt spędzonych w rodzinnej atmosferze :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo i gorąco polecam. Ja Tobie również życzę zdrowych i wesołych Świąt :)

      Usuń
  6. uwielbiam ten chleb :) co jakiś czas go przygotowuję :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Pieczemy od lat :) U nas jest niezastąpiony na diecie bez glutenu :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Zaplanowałam go upiec jakieś 3 lata temu i jeszcze go nie zrobiłam! Muszę wykorzystać to, że jestem teraz w domu i brać się do roboty! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie! :) Chlebek jest bardzo prosty w wykonaniu :)

      Usuń
  9. Wygląda cudnie <3 Wszystkiego dobrego na święta :*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję i wzajemnie - zdrowych i wesołych Świąt :)

      Usuń
  10. Bardzo mi się podoba ten przepis, prawie chlebek na zakwasie :).

    OdpowiedzUsuń