2017-11-30

Surówka z pora, marchewki i jabłka

Prosta, szybka, ale przede wszystkim smaczna surówka to najlepszy dodatek do naszego obiadu. Dzisiaj zapraszam na połączenie pora, marchewki i jabłka. Surówka idealna na jesień - tania i pełna witamin. Świetnie komponuje się z daniami mięsnymi oraz rybnymi. Jest także doskonałym dodatkiem do kanapek, urozmaicającym smak wędlin i serów. 
Surówka z pora, marchewki i jabłka
Potrzebne składniki

- 1 mały por 
- 1 marchewka
- 1 jabłko
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 2 - 3 łyżki majonezu
- sól i pieprz do smaku

Przygotowanie
Por kroimy w pół-krążki, a marchewkę i jabłko ścieramy na tarce o grubych oczkach. Do warzyw dodajemy majonez i ocet jabłkowy oraz doprawiamy do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki dla właściwego przejścia smaków i aromatów. 
Surówka z pora, marchewki i jabłka

22 komentarze:

  1. Nie wyobrażam sobie obiadu bez dobrej surówki. Twoja wygląda niezwykle apetycznie. I ten kolor aż zachęca do jedzenia :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Podobają mi się bardzo takie suróweczki.
    Z pewnością musi być bardzo smaczna.
    Nic, tylko próbować. Lubię pora.
    Pozdrawiam ciepło! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Takie smaki to ja lubię :) Pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  4. U nas wszyscy takie surówki bardzo lubią :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszna i zdrowa. Chętnie bym pochrupała taką surówkę :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Chyba nigdy nie polubię pora, ups:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja się do niego przekonałam :) Jest bardzo niedoceniony ;)

      Usuń
  7. Kojarzy mi się z takimi domowymi smakami :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Do schabowego albo mielonego z ziemniaczkami, jak najbardziej :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Jedna z pyszniejszych do tradycyjnego, polskiego obiadu :)

    OdpowiedzUsuń