2017-11-11

Persiana

Lubię czerpać kulinarne inspiracje z rozmaitych części naszego globu. Kuchnia Bliskiego Wschodu jest mi szczególnie bliska, ponieważ bardzo często gości w moim domu. Uwielbiam jej oryginalność, intensywność składników, ale i jej niezwykle wyrafinowaną prostotę. Oczarowana książką Persiana, chcę Wam ją gorąco polecić na jesienne wieczory, które staną się niezwykle smaczne i kolorowe. Persiana to książka kucharska roku według magazynu "Observer Food Monthly" oraz książka roku w konkursie magazynu "FoodTravel".
Persiana. Przepisy inspirowane kuchnią Bliskiego Wschodu.
Persiana to pean na cześć bliskowschodnich smaków i składników. Książka zawiera sto przepisów na nowoczesne i łatwe w przygotowaniu wersje tradycyjnych potraw z południowych i wschodnich wybrzeży Morza Śródziemnego.
Autorka Persiany - Sabrina Ghayour, znana jest w Polsce także dzięki książce Sirocco. Wychowała się w irańskiej rodzinie, ale dorastała w Anglii, jednak kuchnia perska zawsze była jej bliska, dlatego wciąż wraca do korzeni i chce dzielić się nią z innymi. Ghauour pokazuje, że przygotowanie smacznych posiłków nie musi być przykrym obowiązkiem, a proste oraz pyszne potrawy możemy przygotować bez zachodu i zadęcia.
Persiana. Przepisy inspirowane kuchnią Bliskiego Wschodu.
W książce znajdziemy przepisy zobrazowane pięknymi zdjęciami. Całość podzielona jest na części:
- Meze i dania do podziału

- Chleb i zboża

- Zupy, potrawki i tadżiny

- Dania pieczone i z grilla

- Sałatki i warzywa

- Desery i łakocie

persiana książka
Uwielbiam bliskowschodnie desery. 
Moje serce od razu skradły lody pistacjowe z miodem i wodą z kwiatu pomarańczy. 
persiana książka
Gorąco polecam Wam tą kulinarną pozycję. 

Wasze kubki smakowe zaczną pracować od samego patrzenia na te piękne zdjęcia.

Będziecie oczarowani przepisami oraz zachwyceni prostotą ich wykonania. 

Ja z pewnością wykorzystam je w swojej kuchni i już niebawem podzielę się nimi na moim blogu. 

Życzę Wam smacznej lektury! :)
persiana książka

20 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. To prawda :) Zdjęcia tylko zachęcają do jedzenia :D

      Usuń
  2. Zapowiada się świetnie. Chętnie zajrzę do tej książki :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Brzmi bardzo ciekawie, lody pistacjowe z miodem i wodą z kwiatu pomarańczy, to musi być fantastyczne :) 

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z pewnością :) Jak znajdę gdzieś wodę z kwiatu pomarańczy to na pewno zrobię :)

      Usuń
  4. Jak to wygląda! Pozycja kulinarna na medal.
    Potrawy na pewno doskonałe w każdym calu.
    Podziwiam. Na pewno warto je wypróbować.
    Baaa - trzeba wypróbować.
    Pozdrawiam! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Przepiękne ilustracja, a książka warta uwagi :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja kuchnię bliskiego wschodu smakuję wyłącznie w restauracjach ;) Nie mam odwagi na domowe eksperymenty :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam lekturę :) Ona udowadnia, że kuchnia bliskowschodnia przygotowywana samodzielnie może być szybka, prosta i bardzo smaczna :)

      Usuń
  7. Czekam na Twoje doświadczenia związane z tą książką :-)) I przepisami...

    OdpowiedzUsuń
  8. Na pewno niesamowite dania dzięki niej przygotujesz :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Przede wszystkim książka jest dopracowana graficznie i zdjęcia to w niej duży plus. Już mnie ciekawią przepisy w niej zawarte :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda. Książka jest pięknie wydana. Gorąco polecam :)

      Usuń