12 września 2017

Złociste risotto z kurkami i sezamem

Risotto to jedno z moich ulubionych dań, a kurki to grzyby, które lubię najbardziej, dlatego dzisiaj postanowiłam połączyć oba moje "podniebienne rozpieszczacze". Danie ma piękny złoty kolor, dzięki dodatkowi kurkumy i szafranu, a smak całości podkreśla parmezan i prażone ziarna sezamu. To wydanie risotto bardzo przypadło do gustu moim kubkom smakowym i Wam także polecam skosztowanie tego połączenia. 

🍴Potrzebne składniki🍴

- 1 szklanka ryżu Arborio
- 2 szalotki
- 120 g kurek
- 1 kieliszek wytrawnego białego wina
- 2 łyżki startego parmezanu
- bulion
- 1 łyżka ziaren sezamu
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki oliwy
- 1/4 łyżeczki kurkumy
- szczypta szafranu
- natka pietruszki
- sól i pieprz do smaku

🍴Przygotowanie🍴
KROK 1. Pokrojoną drobno szalotkę szklimy na rozgrzanym maśle i oliwie, dodajemy suchy ryż i smażymy przez chwilę, aż ten wchłonie cały tłuszcz. Następnie ryż zalewamy białym winem, a gdy go wchłonie, podlewamy partiami bulionem (z dodatkiem kurkumy i szafranu), pamiętając o częstym mieszaniu.
KROK 2. Na drugiej patelni smażymy kurki na maśle. W trakcie smażenia oprószamy je delikatnie solą, aby szybciej oddały wodę oraz zachowały ładny kolor, a następnie odkładamy je na talerzyk.
KROK 3. Gdy ryż wchłonie cały bulion i będzie miał odpowiednią konsystencję, dodajemy wcześniej podsmażone kurki. Na koniec dodajemy starty parmezan, posiekaną natkę pietruszki (około 2 łyżki), doprawiamy solą i pieprzem, dokładnie mieszamy, ściągamy z gazu, przykrywamy patelnię i dajemy "dojść" daniu około 2 - 3 minuty. 

Gotowe risotto podajemy z uprażonymi ziarnami sezamu.


Życzę smacznego! :)

17 komentarzy:

  1. kurki i sezam..hmm... razem muszą świetnie współgrać

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pierwszy raz zastosowałam to połączenie i bardzo przypadło mi do gustu. Sezam tylko do smaku :) Nie można przesadzić, aby nie zdominował kurek :D

      Usuń
  2. Risotto uwielbiam, a to wygląda wyjątkowo smacznie :) Pysznie Kasiu :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Obłędny pomysł, koniecznie muszę wypróbować, idę do lasu po kurki :D
    http://smilingshrimp.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  4. Ostatnio zasmakowałyśmy w kurkach i takie danie chętnie byśmy zjadły :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Wszystko mam. Dzisiaj robię :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam nadzieję, że będzie smakowało :) Pozdrawiam :)

      Usuń
  6. Super wygląda. Ja tez lubię kurki i risotto. Muszę spróbować :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo fajne risotto.
    Będę musiała zrobić, bo po prostu wygląda tak apetycznie, że nie sposób się nie skusić.
    Oj przydałoby się na obiadek.
    Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo i również serdecznie pozdrawiam :*

      Usuń
  8. JAK CZYŚCIĆ KURKI? W prywatnych wiadomościach pojawiło się kilka pytań o przygotowanie kurek. Ja robię to tak: Kurki myję delikatnie w zimnej wodzie na sitku, a następnie przekładam je na ręcznik papierowy. Jeśli po umyciu została jakaś igiełka lub piasek, usuwam je ręcznie :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń