2017-09-28

Łosoś w sosie pieczarkowym

Dzisiaj zapraszam na szybkie w przygotowaniu, ale smaczne i bardzo pożywne danie. Pieczony łosoś otulony w kremowym sosie na bazie śmietany z brązowymi pieczarkami i lekko korzenną nutą gałki muszkatołowej to cudowne połączenie dla naszych kubków smakowych. Całość dopełnia ryż jaśminowy i świeża surówka. Smacznie polecam :)
Łosoś w sosie pieczarkowym
Potrzebne składniki

- filety z łososia
- 200 g śmietany
- 5 brązowych pieczarek
- 2 cebule szalotki
- plaster masła
- gałka muszkatołowa
- biały pieprz 
- oliwa z oliwek
- sól do smaku
- ryż jaśminowy
+ ulubiona surówka

Przygotowanie
KROK 1. Filet z łososia pozbawiamy skóry, skrapiamy go oliwą z oliwek i oprószamy z obu stron solą oraz białym pieprzem. Filety układamy na papierze do pieczenia lub w naczyniu żaroodpornym i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C na około 15 minut. 
KROK 2. Pokrojone w kostkę szalotki szklimy na maśle, a następnie dodajemy do nich pokrojone w plastry brązowe pieczarki. Grzyby oprószamy delikatnie solą, aby szybciej puściły wodę i zachowały ładny kształt. Gdy woda odparuje, dodajemy śmietanę, biały pieprz, sól i gałkę muszkatołową, zagotowujemy i dusimy wszystko jeszcze przez około 2 minuty.
KROK 3. Na gotowym sosie pieczarkowym układamy upieczone filety z łososia i podajemy z ryżem jaśminowym oraz ulubioną surówką.
Łosoś w sosie pieczarkowym

34 komentarze:

  1. Ależ wspaniałe danie tu widzę!
    Nic, tylko się "do przetestowania" przepis.
    Super! Zawsze jak widzę tak pięknie podany obiadek - mam na niego ochotę.
    Pozdrowionka serdeczne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda super, a przygotowanie mało skomplikowane. Jutro robię. Dzięki!

    OdpowiedzUsuń
  3. Grzyby i ryba to nietypowe połączenie, ale ja bardzo je lubię :) danie świetnie się prezentuje :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jadłyśmy kiedyś łososia z pieczarkami i był pyszny a z takim sosem to pewnie prawdziwa bomba :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam wszelkie dania z rybą, a Twoja propozycja prezentuje się tak pysznie, że aż ślinka leci :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo lubię łososie, ale jeszcze z pieczarkami go nie próbowałam. Ciekawie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo pysznie z pieczarkami Kasiu:) pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ten sosik musi być przepyszny! :)
    https://smilingshrimp.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda :) A jest prosty i błyskawiczny w przygotowaniu :)

      Usuń
  9. Wspaniale wygląda i musi być przepyszne !

    OdpowiedzUsuń
  10. Jak to danie jest podane - perfekcja! <3

    OdpowiedzUsuń
  11. Ale super ten łosoś się prezentuję :) W dodatku w moim ulubionym, pieczarkowym sosie :D

    OdpowiedzUsuń
  12. Gdybym tylko mogła jeść grzyby. ;c

    OdpowiedzUsuń
  13. Wygląda bardzo smakowicie :) Nigdy nie jadłam łososia w sosie pieczarkowym i z przyjemnością spróbuję takiej wersji :)

    OdpowiedzUsuń
  14. łosoś to moja ulubiona rybka, pysznie ją przyrządziłaś :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Super rybka! Do tego pieczareczki... mniam!

    OdpowiedzUsuń