2017-09-14

Kurczak z porem i pesto

Wszystko co lubię na jednym talerzu - zdrowo, smacznie i pożywnie. Kurczak zapewni nam solidną porcję białka, kasza bulgur energii z węglowodanów, a pesto zdrowych tłuszczów, witamin i wartości odżywczych. Dzisiejsze danie przeplata smaki, niezwykle syci i dodaje zdrowej energii. Zapraszam na pożywną zieloną kompozycję, która jest prosta i szybka w przygotowaniu, ale zapewni nam bardzo smakowity posiłek  :)
Kurczak z porem i bulgurem z pietruszkowym pesto
Potrzebne składniki

- kasza bulgur
- pierś z kurczaka
- 1/2 pora (zielona część)
- oliwa do smażenia
- sól i pieprz do smaku

PESTO
- 1 pęczek natki pietruszki
- 1 ząbek czosnku
- 40 g sera Dziugas
- 40 g orzechów nerkowca
- około 1/2 szklanki oliwy z oliwek
- świeżo mielony pieprz
- sól do smaku

Przygotowanie
KROK 1. Orzechy nerkowca prażymy na patelni na delikatnie złoty kolor. Listki pietruszki przekładamy do rozdrabniacza dodając uprażone nerkowce, posiekany ząbek czosnku i połowę oliwy z oliwek. Wszystkie składniki miksujemy przez kilka sekund. Następnie, cały czas miksując, dodajemy starty drobno ser Dziugas i dolewamy powoli pozostałą część oliwy. Na koniec pesto doprawiamy solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. 
KROK 2. Oczyszczoną pierś z kurczaka kroimy w kostkę i oprószamy ją solą oraz pieprzem. Por kroimy w krążki i szklimy na oliwie z oliwek, następnie dodajemy kawałki kurczaka, chwilę smażymy, a na koniec przykrywamy i dusimy przez chwilę, aby nadać mięsu soczystości. 
KROK 3. Kaszę bulgur gotujemy w lekko osolonej wodzie, a następnie mieszamy ją z pietruszkowym pesto, wykładamy na talerze i podajemy z kurczakiem duszonym z kawałkami pora.
Kurczak z porem i bulgurem z pietruszkowym pesto
* Pozostałą część pesto przekładamy do słoiczka, wierzch skrapiamy oliwą z oliwek i przechowujemy w lodówce do około 7 dni. Pesto możemy wykorzystać do dań z makaronu, kaszy, ryżu, mięsa, ryb, a także stosować jako dodatek do warzyw lub świeżego pieczywa.
Kurczak z porem i bulgurem z pietruszkowym pesto

31 komentarzy:

  1. Bardzo fajna propozycja. To danie je się oczami i aż ślinka cieknie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak zwykle pysznie i bardzo ładnie podane :) Na takie danie skuszę się z wielką przyjemnością :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ojej, jakie wspaniałe!
    Uwielbiam takie zielone dania.
    Ta potrawa musi smakować naprawdę rewelacyjnie.
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja wczoraj miałam podobny obiad. Kurczak w sosie serowym z porami i pieczarkami. A pesto pietruszkowe uwielbiam!

    OdpowiedzUsuń
  5. Te kolory...i pietruszkowe pesto :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wyśmienicie wygląda ten kurczaczek, nic tylko się delektować :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Kurczak przypomina mi nieco łososia :) W mojej kuchni na ten czas brakuje mi tylko jednego produktu z tego przepisu - sera, a tak mogłabym zacząć robić danie od zaraz :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam gorąco! Bardzo smakowało nam to połączenie :)

      Usuń
  8. My tak bardzo lubimy por a nasze żołądki tak bardzo nie potrafią sobie z nim poradzić :/ Niemniej obiadek pysznie wygląda :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo apetyczne danie, pięknie się prezentuje :)

    OdpowiedzUsuń
  10. O jak to apetycznie wygląda, mniam :), a czy ten ser w pesto można zastąpić czymś innym?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Tak, warto wybrać twardy, ostrzejszy w smaku ser np. Cheddar lub Parmezan :)

      Usuń
  11. Ale dawno nie jadłam pora i kaszy bulgur! Zrobiłaś mi na nie wielką ochotę :D
    https://smilingshrimp.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  12. Danie wygląda perfekcyjnie! Chętnie bym wciągnęła bo wszystkie składniki bardzo lubię :)

    OdpowiedzUsuń