19 września 2017

Kotleciki wołowe z miętą

Bardzo lubię soczyste oraz wyraziste w smaku kotlety mielone. Tym razem postanowiłam przygotować je z wołowiny, której smak podkreśliły przyprawy kuchni bliskowschodniej. Kotleciki są aromatyczne, pikantne, a mięta nie dominuje, ale nadaje im niezwykłej świeżości. Mielone zawierają dużo żelaza i witaminy B12. Są wysokobiałkowe i nie zawierają glutenu. Odznaczają się lekkością i niską zawartością tłuszczu, ponieważ przygotowałam je z polędwicy. Idealnie sprawdzą się jako dodatek do obiadu lub podstawa domowego burgera.

🍴Potrzebne składniki🍴

- 300 g polędwicy wołowej
- 1 małe jajko
- 1 szalotka
- 1 garść świeżej mięty
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1/4 łyżeczki ostrej papryki
- 1/4 łyżeczki garam masala
- 1 łyżka zimnej wody
- świeżo mielony pieprz
- sól do smaku
- olej do smażenia

🍴Przygotowanie🍴
Polędwicę wołową mielimy w maszynce do mięsa, dodajemy do niej pokrojoną drobno szalotkę, jajko, posiekaną miętę oraz przyprawy. Wszystko dokładnie wyrabiamy, dodając w międzyczasie łyżkę wody*. Mięso wyrabiamy do momentu aż mięso przestanie kleić się nam do rąk**.

* Dodatek wody sprawi, że kotlety będą miękkie i bardzo soczyste w środku.
** Dzięki odpowiedniemu wyrabianiu mięsa, nie musimy dodawać do niego innych dodatków w postaci np. bułki. W ten sposób otrzymamy 100% mięsne, białkowe kotlety. 
Z powstałej masy formujemy kotleciki i smażymy na patelni z obu stron. Na początku obsmażamy je po 2 minuty z każdej strony na wysokim ogniu, a następnie dosmażamy w mniejszej temperaturze (ten zabieg sprawi, że kotlety wołowe będą jeszcze bardziej soczyste i miękkie). Po usmażeniu odsączmy je z nadmiaru oleju na ręczniku papierowym.
👉 Pamiętajmy, aby świeże mięso, które smażymy zawsze miało temperaturę pokojową.

Życzę smacznego! :)

24 komentarze:

  1. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wołowinę ubóstwiam, nigdy nie łączyłam jej z miętą. Muszę spróbować. Intrygujący przepis.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo i gorąco polecam to połączenie :)

      Usuń
  3. Wspaniałe połączenie <3 musiały być pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo smaczne połączenie :) Zjadłabym z chęcią :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Nigdy nie dodawałam garam masala i mięty do mielonych, trzeba wypróbować tego połączenia :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gorąco polecam!
      Ja do tego połączenia wrócę na pewno! :)
      Pozdrawiam :)

      Usuń
  6. Co mu tutaj mamy! Ale wspaniałe danie.
    Nawet nie wiesz jak bardzo miałabym ochotę na te pyszności.
    Kotleciki z miętą wyglądają świetnie i z pewnością smakują obłędnie.
    Pozdrowionka cieplutkie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Kochana :) Bardzo mi miło :)
      Smacznie polecam to połączenie:) Pozdrawiam :)

      Usuń
  7. Wow! Pysznie wyglądają!

    OdpowiedzUsuń
  8. Ale fajny pomysł. Chętnie bym spróbowała, bo wygląda bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ciekawe :D Nigdy nie jadłyśmy kotletów wołowych a już na pewno nie z miętą :P

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo ciekawy przepis, oglądałam go z mamą, jest zachwycona :)
    https://smilingshrimp.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  11. Zrobiliśmy dzisiaj. Nie mogłem uwierzyć, ze bez bułki, ale gniotłem mięso z wodą. Wyszły mega smaczne, najlepsze jakie jadlem w życiu! bardzo dziękuję

    OdpowiedzUsuń