13 czerwca 2017

Szafranowe risotto z rukolą i pistacjami

Risotto to pyszna włoska klasyka, która sprawia, że ryż może smakować niesamowicie. Kremowa i kleista konsystencja oraz wyrazisty smak każdego ziarenka, cudownie rozpieszcza nasze kubki smakowe. Dzisiaj zapraszam na szafranowe risotto z dodatkiem pistacji oraz świeżej rukoli. Całość jest finezyjna i bardzo aromatyczna, przeplata słodycz z subtelną nutką kwaskowości. Smacznie polecam :)

🍴 Potrzebne składniki 🍴

- 1 szklanka ryżu Arborio
- 50 g świeżej rukoli
- 2 cebule szalotki
- 1 garść pistacji
- 2 łyżki startego parmezanu
- 1 kieliszek białego wina
- bulion
- plaster masła
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- szczypta szafranu
- pieprz kolorowy
- sól do smaku

🍴 Przygotowanie 🍴

🌸 Pokrojoną drobno szalotkę szklimy na maśle, dodajemy suchy ryż i smażymy przez chwilę, aż ten wchłonie cały tłuszcz. Następnie ryż zalewamy białym winem, a gdy go wchłonie, podlewamy partiami bulionem (około 3 szklanki na 1 szklankę ryżu), pamiętając o mieszaniu. 

🌸 W międzyczasie dodajemy szczyptę szafranu, a pod sam koniec rukolę zmiksowaną z oliwą z oliwek. Gdy ryż będzie miał już odpowiednią konsystencję, doprawiamy go solą i kolorowym pieprzem, dodajemy parmezan, dokładnie mieszamy, ściągamy z gazu, przykrywamy patelnię i dajemy "dojść" daniu około 2 - 3 minuty.


Gotowe risotto wykładamy na talerze i podajemy z listkiem rukoli oraz pistacjami.


Smak dania możemy także wzbogacić wędzonym boczkiem lub szynką parmeńską,
 ale wersja wege jest naprawdę niesamowita.


Życzę smacznego! :)

48 komentarzy:

  1. Mmm... apetyczne zielone danie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo przydatny przepis!
    Nie słyszałam jeszcze o nim, a risotta kocham.
    Super - przetestowałabym ;)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciekawa propozycja i zastosowanie pistacji, aż się prosi,by wypróbować ! :))

    OdpowiedzUsuń
  4. Jak zwykle pysznie i bardzo kolorowo u Ciebie :) Danie wygląda tak pysznie, że ślinka leci :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszne połączenie i piękne zdjęcia 😊

    OdpowiedzUsuń
  6. Za risotto dam się pokroić. A Twoja wersja - bardzo, bardzo, bardzo mi się podoba!

    OdpowiedzUsuń
  7. Aż się chcę spróbować takie danie apetycznie wygląda.Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  8. Ale narobiłaś mi apetytu! Bardzo podoba mi się Twój pomysł na risotto :) Dodaję go do zakładek, żeby mi nie zaginął i w chwili wolnej koniecznie muszę zrobić to risotto, bo coś czuję że będzie pysznie! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję i smacznie polecam to połączenie :) Pozdrawiam serdecznie :*

      Usuń
  9. Czujemy, że kupiłabyś nas tym daniem w 100% <3

    OdpowiedzUsuń
  10. Risotto to ja mogę jesć codziennie a jeszcze w takim wydaniu!

    OdpowiedzUsuń
  11. Bardzo apetyczne i pięknie podane danie :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Wygląda bardzo zachęcająco:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Wow, wygląda niesamowicie! Od razu złapała mnie chęć na przyrządzenia takiego dania. Dziękuje za przepis.

    OdpowiedzUsuń
  14. pięknie wygląda i te pistacje mniam ;)

    OdpowiedzUsuń
  15. Wygląda bardzo apetycznie. Już jestem głodna

    OdpowiedzUsuń
  16. Moje smaki! :) Kocham wszystko co pistacjowe :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Bardzo lubie risotto i w takiej wersji na pewno by mi posmakowało :)

    OdpowiedzUsuń