3 czerwca 2017

Fit przekąska: Pomidory z guacamole i jajem przepiórczym

Bardzo lubię zdrowe, smaczne i pożywne przekąski, które dostarczają mnóstwa witamin oraz składników mineralnych. Dzisiaj zapraszam na fit przekąskę, którą są pomidory nadziewane meksykańską salsą guacamole z dodatkiem wolnych od alergenów przepiórczych jaj, które są o wiele zdrowsze od ich "kurzych koleżanek". Taka przekąska będzie idealnym rozwiązaniem na pożywne śniadanie oraz zdrową przystawkę. Pomidory, guacamole i przepiórcze jaja to także świetne afrodyzjaki, dlatego to połączenie świetnie sprawdzi się także na lekką, romantyczną kolację ;)

🍴 Potrzebne składniki 🍴

- pomidory (zwykłe lub malinowe)
- jaja przepiórcze
- tajska bazylia

GUACAMOLE
- 2 dojrzałe awokado 
- sok z ½ limonki 
- 1 ząbek czosnku 
- ½ czerwonej cebuli 
- 1 papryczka Jalapeño 
- ¼ papryki czerwonej 
- świeża kolendra 
- sól i pieprz do smaku 

🍴 Przygotowanie 🍴

Jaja przepiórcze gotujemy na twardo w lekko osolonej wodzie (wtedy skorupka będzie łatwiej odchodziła) przez około 4 minuty, zalewamy zimną wodą, obieramy i kroimy na pół. Umyte pomidory przekrajamy na pół i wydrążamy środki.

Z awokado usuwamy pestkę, wydrążamy miąższ, przekładamy do miseczki i rozgniatamy wraz z sokiem limonki oraz przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku. Czerwoną cebulkę oraz papryki kroimy w drobną kostkę, kolendrę siekamy i dodajemy do rozgniecionego awokado. Wszystko mieszamy i doprawiamy do smaku solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.

Pomidory faszerujemy guacamole, na którym układamy połówkę przepiórczego jaja. Całość dekorujemy tajską bazylią.


Sok z limonki możemy zastąpić sokiem z cytryny.
Jeśli nie lubimy smaku świeżej kolendry to zastąpmy ją natką pietruszki.


Taka przekąska świetnie sprawdzi się także jako drugie śniadanie do pracy. 
Wystarczy złączyć dwie połowy pomidora i owinąć w folię spożywczą.


Życzę smacznego! :)

32 komentarze:

  1. Wyglądają przepięknie i podejrzewam, że smakowały też pysznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszna propozycja i pięknie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Danie wygląda bardzo apetycznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jestem bardzo ciekawa tego smaku.
    Lubię awokado i smaki a'la guakamole.
    Na sobotę jak znalazł :)
    Pozdrowieńka serdeczne! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wyglądają apetycznie i w końcu nie jest to faszerowana papryka :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Ale kolorowe, bardzo lubię takie przekąski

    OdpowiedzUsuń
  7. Kolendra, awokado....wszystko co uwielbiam. Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  8. podoba mi sie ten pomysł :) lubię i pomidory i jajka i awokado <3

    OdpowiedzUsuń
  9. Super apetyczna i pomysłowa przekąska :)

    OdpowiedzUsuń
  10. na śniadanie mi nie pasuje, ale na przystawkę jak najbardziej. super kolory :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Super. Niesamowicie to wygląda. Na imprezkę idealne :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Bardzo lubimy przepiórcze jajeczka tylko ich obieranie jest katastrofą xD

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dlatego warto dodać do ich gotowania sól, a po ugotowaniu włożyć do zimnej wody - po takim zabiegu obieranie jest o wiele łatwiejsze :D

      Usuń
  13. Niezwykła przekąska :-) Robi wrażenie. Chętnie bym spróbowała.

    OdpowiedzUsuń
  14. Jakie kolory! Bardzo apetyczna przekąska :)

    OdpowiedzUsuń