2017-06-10

Carpaccio z buraków z rukolą, kozim serem i pistacjami

Dzisiaj zapraszam na lekką, zdrową, ale pożywną i bardzo smaczną przekąskę. Przygotowałam carpaccio z czerwonych buraków z rukolą, miękkim serkiem kozim oraz pistacjami. Całość podałam z lekko słodkim sosem vinegret z dodatkiem suszonych pomidorów. Carpaccio będzie świetnym wyborem na przystawkę, kolację lub przekąskę imprezową. Smacznie polecam :)
Carpaccio z buraków z rukolą, kozim serem i pistacjami
 Potrzebne składniki 

- 2 buraki
- świeża rukola
- miękki ser kozi
- pistacje (niesolone)

VINEGRET
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki octu jabłkowego
- 1 łyżeczka miodu
- 3 suszone pomidory
- sól do smaku

 Przygotowanie 
Oliwę z oliwek łączymy z octem jabłkowym i miodem, dodajemy pokrojone drobno suszone pomidory, doprawiamy solą do smaku i dokładnie mieszamy.

Buraki pieczemy w piekarniku lub gotujemy w lekko osolonej wodzie do miękkości, studzimy, kroimy w cienkie plasterki i wykładamy na talerze. Do buraków dodajemy świeżą rukolę, kawałki serka koziego oraz pistacje. Całość podajemy z wcześniej przygotowanym sosem vinegret.
Carpaccio z buraków z rukolą, kozim serem i pistacjami
Kawałki buraka możemy ułożyć na talerzu z kleksem octu balsamicznego 
- wtedy smak będzie jeszcze bogatszy.
Carpaccio z buraków z rukolą, kozim serem i pistacjami
Pożywnym dodatkiem do carpaccio będą także ugotowane na twardo jaja przepiórcze.
Carpaccio z buraków z rukolą, kozim serem i pistacjami

31 komentarzy:

  1. Przepis fajny, wart wypróbowania!
    Wiele dobrości! Tak, jak lubię.
    Danie z serem kozim najwyższej klasy!
    Pozdrawiam! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. samo zdrowie :) kuszą mnie te buraki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Prezentuje się rewelacyjnie :) Bardzo apetyczne danie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Prawdziwy rarytas a szczególnie z tymi pistacjami :D Bo buraki i kozi ser już razem jadłyśmy i smakowało nam niesamowicie :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam takie buraczane dania. Super przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pysznie wygląda :-))

    OdpowiedzUsuń
  7. Cudnie zaprezentowane i obfotografowane :) A niewątpliwie i pyszne do tego :)

    OdpowiedzUsuń