6 czerwca 2017

Borowikowa tagliolina w sosie śmietanowym ze szpinakiem i pieczarkami portobello

To danie to gra smaków i aromatów w iście włoskim wydaniu. Borowikową tagliolinę otula świeży szpinak oraz wyraziste i intensywne w smaku brązowe pieczarki, skąpane w lekkim sosie śmietanowym. Pieczarki portobello dostarczą nam sporej dawki potasu, a szpinak żelaza, wapnia oraz witamin. Całość kusi aromatem, a smak dostarcza niesamowitej przyjemności naszym kubkom smakowym. Danie jest bardzo pożywne i przenosi nas w cudowne smaki włoskiej kuchni. Smacznie polecam :)

🍴 Potrzebne składniki 🍴

- Tagliolina z ekstraktem z borowików lub makaron tagliatelle
- 6 pieczarek portobello
- 100 g świeżego szpinaku
- 1 cebula biała
- 2 ząbki czosnku
- 200 g śmietany 18%
- plaster masła
- gałka muszkatołowa
- pieprz biały
- sól do smaku

🍴 Przygotowanie 🍴

Pokrojoną w kostkę cebulę szklimy na maśle, dodajemy pokrojone w plastry pieczarki portobello i chwilę smażymy. Następnie dodajemy szpinak i dusimy wszystko, aż ten zmniejszy swoją objętość. Zawartość patelni zalewamy śmietaną, dodajemy 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, doprawiamy solą, białym pieprzem oraz gałką muszkatołową i dusimy wszystko około 5 minut.

Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie, odcedzamy, dodajemy do sosu, dokładnie mieszamy i wykładamy na talerze. Danie podajemy ze świeżą zieleniną.



Aby jeszcze bardziej wyostrzyć smak dania, możemy posypać je odrobiną startego parmezanu.


Do przygotowania dania użyłam tradycyjnego włoskiego makaronu Tagliolina, który jest suszony w niskiej temperaturze i tłoczony przez matryce z brązu. Tagliolina to po prostu Tagliatelle, ale użyta przeze mnie wersja jest odrobinę grubsza oraz zawiera ekstrakt z borowików. Makaron jest bardzo smaczny i idealnie łączy się z gęstymi sosami. Uwielbiam te makarony. Najczęściej sięgam po ten z ekstraktem z łososia i słodkiej papryki, ale smak grzybowej wersji mnie oczarował. Gorąco polecam :)

* Artykuł nie jest sponsorowany

Życzę smacznego! :)

36 komentarzy:

  1. Och, jak pięknie i smacznie! Już czuję ten aromat... :) <3

    OdpowiedzUsuń
  2. Prezentuje się niesamowicie apetycznie :) Takie danie pobudzające kubki smakowe uwielbiam :) Pyszna propozycja :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Danie oczy cieszy. Dobrze Kasiu, ze pokazałaś opakowanie makaronu, będe wiedziała czego szukać :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Małgosiu :* A makaron gorąco polecam :) Buziaki :*

      Usuń
  4. Bardzo fajne danie. Na pewno smak rewelacyjny! :)
    Lubię tego typu pyszności! Zwłaszcza, że borowiki to mój przysmak :D
    Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda obłędnie!

    http://www.cleangoodfood.pl/

    OdpowiedzUsuń
  6. Danie prezentuje się wyśmienicie. Szpinak, śmietana i gałka muszkatołowa to bardzo udane połączenie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda - gałka muszkatołowa nadaje szpinakowi cudownego smaku. Bardzo dziękuję :)

      Usuń
  7. A jaka do tego wszystkiego cudna nazwa tego dania! Na każdym zrobi wrażenie ❤️

    OdpowiedzUsuń
  8. Fajny ten makaron. Pyszne danie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygląda pysznie i wierzę, że takie też jest w rzeczywistości :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Mniam! Wygląda pysznie, uwielbiam makarony z grzybami <3

    OdpowiedzUsuń
  11. Zjadłabym taki obiad :) Wygląda mega apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Już dawno nie jadłyśmy nic grzybowego a to danie tak pysznie się prezentuje <3

    OdpowiedzUsuń
  13. Brzmi i wygląda bardzo wykwintnie :)
    I ten makaron bardzo mi się podoba ;))

    OdpowiedzUsuń
  14. Jestem typową makaroniarą, więc Twoja propozycja idealnie trafiła w moje gusta :)

    OdpowiedzUsuń