9 maja 2017

Tofucznica z suszonymi pomidorami

Dzisiaj zapraszam na wegańską wersję jajecznicy czyli smażone tofu. Takie śniadanie jest idealne dla wszystkich będących na diecie białkowo - tłuszczowej, wegan, ale także "wszystko jedzących", którzy chcą szybko zjeść smaczny i pożywny posiłek. Tofu jest świetnym wyborem na śniadanie, ponieważ jest źródłem pełnowartościowego białka, witamin z grupy B oraz E, a także składników mineralnych tj. fosfor, potas, magnez, żelazo czy wapń. Ten sojowy twarożek ma także niski indeks glikemiczny i jest lekkostrawne. Tofucznica to idealny wybór na dzień dobry :) 

🍴 Potrzebne składniki 🍴

- 200 g tofu
- 2 szalotki
- 1 garść suszonych pomidorów
- pęczek szczypiorku
- oliwa z oliwek
- kurkuma
- sól i pieprz do smaku

🍴 Przygotowanie 🍴

Na rozgrzanej oliwek z oliwek szklimy pokrojone drobno szalotki, dodajemy rozgniecione widelcem tofu oraz pokrojone suszone pomidory i smażymy wszystko przez chwilę, aż tofu delikatnie zmięknie. Całość doprawiamy do smaku solą, kurkumą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Podajemy ze świeżym szczypiorkiem. 


Weganie polecają, aby do tofucznicy dodawać płatki drożdżowe oraz czarną sól. 
Wtedy jej smak będzie jeszcze bardziej podobny do zwykłej jajecznicy.


Życzę smacznego! :)

28 komentarzy:

  1. Kasiu pysznie i pomysłowo :)

    OdpowiedzUsuń
  2. wspaniałe kolory, aż chce się jeść taką tofucznicę! <3

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo apetycznie wygląda :) Chętnie bym spróbowała :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ooo! Ciekawa propozycja. Nie wiedziałam, że tofucznica jest taka prosta w przygotowaniu.
    Z wielką chęcią bym przetestowała. Lubię poznawać nowe smaki.
    Pozdrawiam cieplutko :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Super pomysł! Wygląda bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jak ja dawno nie jadłam tofu. :o

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiamy tofu dodawać do past kanapkowych czy deserów ale jednak tofucznica choć jest bardzo dobra to jajecznica u nas wygrywa :D

    Zapraszamy do nas na prosty KONKURS ze smaczną wygraną :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie również wygrywa jajecznica, ale tofucznica od czasu do czasu to smaczne urozmaicenie ;)

      Usuń
  8. a wygląda jak prawdziwa jajecznica, ciekawe jak smakuje, nigdy jeszcze nie jadłam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Serdecznie polecam jej spróbowanie. Z dodatkiem płatków drożdżowych i czarnego pieprzu, bardzo przypomina klasyczną jajecznicę :)

      Usuń
  9. Tofu nie dla mnie, ale nie zaprzeczając danie prezentuje się mega apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Fantastyczna alternatywa!
    I jak pieknie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Pomidorki w jajecznicy znam i kocham, choć zwykle dodaję te świeże :) Musze wypróbować Twoja wersję z suszonymi. Jak zwykle zapodajesz przeapetyczne kolory na talerzu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Kochana! Taka wegańska "jajecznica" jest naprawdę smaczna i pożywna - smacznie polecam jej spróbowanie :D

      Usuń