31 maja 2017

Placki z cukinii i jarmużu

Uwielbiam placuszki warzywne, a najbardziej te zdrowe, lekkie i pożywne. Lekkostrawna cukinia to świetna porcja zdrowia, ponieważ zawiera mnóstwo witamin tj. A, C, PP, B, K, beta - karoten, a także żelazo, potas i magnez. Placuszki cukiniowe dzięki dodatkowi jarmużu dostarczą nam także sporej dawki błonnika, kwasu foliowego, wapnia oraz witamin A, C i K. Placuszki są smaczne, bardzo aromatyczne oraz szybkie i proste w przygotowaniu. Świetnie smakują z jogurtem greckim, kwaśną śmietaną lub sosem pomidorowym.

🍴 Potrzebne składniki 🍴

- 2 średnie cukinie
- 2 garści jarmużu
- 1 cebula biała
- 2 ząbki czosnku
- 2 jajka
- 2 łyżki jogurtu greckiego
- 3/4 szklanki mąki
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka otrębów orkiszowych
- 1 łyżeczka koperku
- 1/4 łyżeczki kurkumy
- szczypta chili
- sól i pieprz do smaku 
- olej do smażenia

🍴 Przygotowanie 🍴

KROK 1. Cukinie dokładnie myjemy, odcinamy końcówki i ścieramy je na tarce o grubych oczkach. Kawałki oprószamy delikatnie solą, odstawiamy na około 10 minut i odciskamy z nadmiaru wody. Jarmuż siekamy na mniejsze kawałki

KROK 2. Do odciśniętych kawałków cukinii dodajemy stratą na tarce cebulę, 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, posiekany jarmuż, 2 łyżki jogurtu greckiego, jajka, otręby, koperek, kurkumę i chili oraz mąkę (pszenną i ziemniaczaną). Wszystko dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.

KROK 3. Porcje powstałej masy nakładamy łyżką na dobrze rozgrzany olej i smażymy z obu stron na delikatnie złoty kolor. Po usmażeniu odsączamy je z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.


Gotowe placuszki podajemy z kwaśną śmietaną, jogurtem greckim lub sosem pomidorowym.


Życzę smacznego! :)

26 komentarzy:

  1. Cukinię uwielbiam :) Placuszki wyglądają mega smacznie, porywam jednego ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. narobiłaś mi smaka! chyba sobie też takie placuszki sprawię :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Super zdrowe danie! a takie jem tylko. :)
    https://jaglusia.com/

    OdpowiedzUsuń
  4. Placki z cukinii są pyszne. Fajny pomysł na dodanie jarmużu :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Chcę te placuszki domowe! Tak, tak, tak! :)
    Już od dawna chciałam podobne zrobić, ale jakoś tak schodziło.
    Miałam inne warianty takich placuszków na talerzu np. ze szpinakiem. Ale jarmuż kusi, kusi.
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę i smacznie polecam to połączenie :) Buziaki :*

      Usuń
  6. wspaniałe placki, aż chce się jeść - cudny mają kolor <3

    OdpowiedzUsuń
  7. Wspaniale placuszki! Super pomysł - na pewno wykorzystam :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Przydałby się taki obiadek :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Extra pomysł z tym jarmużem :D My byśmy jeszcze dodały suszone pomidory :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Taką wersję również robiłam :) Placuszki cukiniowe kocham w każdej postaci <3

      Usuń
  10. Takie połączenie bardzo mi pasuje!

    OdpowiedzUsuń
  11. A właśnie się zastanawiałam co zrobić z tym jarmużem z zamrażalki ;)

    OdpowiedzUsuń