4 kwietnia 2017

Wielkanocne inspiracje: Jajka z pastą z awokado

Święta coraz bliżej, dlatego dzisiaj chciałabym przedstawić Wam moją propozycję na jajka wypełnione pastą z awokado. Samkowie, pożywne i kontrastowe połączenie będzie idealną dekoracją świątecznego stołu. Taka śniadaniowa kompozycja, będzie także doskonałym wyborem dla wszystkich będących na diecie białkowo - tłuszczowej. 


🍴 Potrzebne składniki 🍴

- 6 jajek
- 1 awokado
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki soku z cytryny
- 0,5 łyżeczki miodu (opcjonalnie)
- szczypta kminu rzymskiego
- świeży koper
- sól i pieprz do smaku

DODATKI
- majonez lub remulada duńska

🍴 Przygotowanie 🍴

Jajka gotujemy na twardo, studzimy, kroimy na pół i wydrążamy żółtka. Obrane awokado przekładamy do rozdrabniacza wraz z żółtkami, ząbkiem czosnku, miodem i sokiem z cytryny. Wszystko miksujemy na jednolitą i gładką masę, którą doprawiamy do smaku solą, pieprzem i szczyptą kminu rzymskiego. Powstałą pastą faszerujemy białka, a na wierzch układamy małą gałązkę świeżego kopru.


Smak jajek dodatkowo podkreśli majonez lub remulada duńska. Polecam sosy od Folwarku jako dodatek do świątecznych jajek, przekąsek oraz sałatek. Wypróbowałam je niejednokrotnie i zawsze świetnie podkreślają smak moich potraw.

Folwarkowe sosy można zakupić w sklepie internetowym:



Jajka z pastą z awokado polecam nie tylko od święta. To zestawienie będzie idealnym wyborem dla osób będących na redukcji. Kulturyści i osoby trenujące sporty siłowe spokojnie mogą przygotować takie śniadanie, które świetnie wpisuje się w menu diety białko - tłuszczowej (wtedy jednak zrezygnujmy z dodatku miodu).


Życzę smacznego! :)

36 komentarzy:

  1. Niestety nie przekonują mnie te jajka z awokado, nie lubię zbytnio jajek na twardo.. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hehe :) Szkoda... Ja uwielbiam jajka w każdej postaci :)

      Usuń
  2. Pyszna propozycja :) Takie jajka to może być smaczna i piękna ozdoba świątecznego stołu :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zielono mi!
    Uwielbiam jajka faszerowane, a takich jeszcze nie jadłam. Bardzo ciekawe. Muszą być pyszne. Idealnie ozdobią wielkanocny stół.
    Pozdrowionka cieplutkie! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Kochana :* Ja również ciepło pozdrawiam :)

      Usuń
  4. Ojej uwielbiam tego rodzaju jajka. Dlatego czekam na Wielkanoc, bo wtedy w szczególności u nas się je jada. Ja robię nieco inaczej, jeszcze nigdy nie próbowałam zrobić z awokado, coś można by spróbować!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też uwielbiam jajka oraz Wielkanoc, bo to jajka królują na stołach :) Serdecznie polecam tą propozycję - pozdrawiam ciepło :)

      Usuń
  5. Pięknie będą się prezentowały na świątecznym stole :) Smaczny pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Polecam również jajka z nadzieniem z pieczarek lub szpinaku 😉

    OdpowiedzUsuń
  7. Ale apetyczne jajka! Super się prezentują :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Jak pięknie i wiosenne, od razu ma się ochotę na takie jajeczka :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Pychotka :)
    Twoje zdjęcia są zawsze takie śliczne, a te są wyjątkowo wiosenne :)
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Jakbyśmy się dosiadły do takiego talerza pełnego jajek to chyba wszystkie byśmy zjadły <3 To są nasze smaki :D

    OdpowiedzUsuń
  11. Świetny pomysł! Ciekawa jestem, czy awokado nie ciemnieje...?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Nie ciemnieje, dzięki dodatkowi soku z cytryny :)

      Usuń
  12. Wyglądają przepysznie i na pewno też takie są :-)

    OdpowiedzUsuń
  13. Uwielbiam jajka pod każdą postacią. I właśnie teraz kiedy święta zbliżają się wielkimi krokami poszukuję inspiracji, aby zaskoczyć swoich bliskich w niedzielny świąteczny poranek i myślę, że Twoim przepisem uda mi się to! Jajka prezentują się bardzo apetycznie już nie mogę się doczekać tych pytań, a czemu są zielone :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję :) Mam nadzieję, że domownicy będą pozytywnie zaskoczeni widokiem oraz smakiem jajek :) Pozdrawiam serdecznie :*

      Usuń
  14. uwielbiam pastę jajeczną z awokado, jest pyszna <3

    OdpowiedzUsuń
  15. Uwielbiam tego typu jajeczka zawsze u mnie gościły podczas jakichś okazji na stole

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja również :) Świetnie smakują i wyglądają na stole :)

      Usuń
  16. Brzmi rewelacyjnie i przepysznie! :-D

    OdpowiedzUsuń
  17. W sumie jadłam, ale na odwrót- jajka w awokado ;) Teraz spróbuję Twojej wersji :)

    OdpowiedzUsuń