2017-04-13

Surówka z selera i pietruszki

Prosta, smaczna, zdrowa i tania. Surówka z białych warzyw korzeniowych będzie świetnym dodatkiem do naszego obiadu, a do tego dostarczy nam sporej dawki witamin i składników odżywczych. Warto dodawać ją do cięższych dań, ponieważ zarówno seler, jak i pietruszka świetnie poprawiają nasze trawienie.
Surówka z selera i pietruszki
 Potrzebne składniki 

- 1 mały seler
- 2 pietruszki korzeniowe
- 1 mały pęczek natki pietruszki
- 2 łyżki delikatnego majonezu
- 2 łyżki octu jabłkowego
- 1,5 łyżki miodu
- sól i pieprz do smaku

 Przygotowanie 
Natkę pietruszki siekamy, a obrany seler i pietruszki korzeniowe ścieramy na tarce o grubych oczkach. W miseczce łączymy ze sobą miód, ocet jabłkowy i delikatny majonez, dodajemy do warzyw, doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem i dokładnie mieszamy. Surówkę odstawiamy do lodówki na minimum godzinę dla odpowiedniego przejścia smaków i aromatów.
Surówka z selera i pietruszki

20 komentarzy:

  1. Mam wszystkie składniki :) Bardzo odżywcza suroweczka Kasiu 💛

    OdpowiedzUsuń
  2. Niesamowicie prosta. Ja też wszystko mam :-) Jutro ją zrobię :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubię surówki - fajna propozycja na pyszny dodatek do obiadku :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Genialna! Dlaczego odkryłam pietruszkę tak późno? Jest pyszna, a ja jej unikałam od zawsze.
    Świetny pomysł z tą sałatką :)
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Kochana! O tak! pietruszka jest zdrowa i pyszna. Uwielbiam ją :)

      Usuń
  5. Ze świeżą pietruszką to musi być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ciekawe połączenie, muszę spróbować tego w domu :)

    OdpowiedzUsuń
  7. O taka suróweczka to jak najbardziej pycha

    OdpowiedzUsuń
  8. Ja uwielbiam. Niestety, moi trzej faceci powiedzieliby: błe...

    OdpowiedzUsuń
  9. Samo zdrowie. Mało doceniane są te warzywa :)

    OdpowiedzUsuń