25 kwietnia 2017

Lekka sałatka z parmezanem i jajkiem

Szybka i błyskawiczna w przygotowaniu sałatka to lekka, ale pożywna propozycja do naszego lunchbox'a. Proste, a zarazem wyraziste połączenie doda nam sił i energii. Rukola, papryka, jajko i piórka czerwonej cebulki doskonale łączą się z pikanterią chili oraz parmezanu. Sałatka będzie także świetnym rozwiązaniem na śniadanie, kolację lub przekąskę imprezową :)

🍴 Potrzebne składniki 🍴

- garść świeżej rukoli
- 1/2 czerwonej papryki
- 1/2 czerwonej cebulki
- 1 papryczka chili 
- jajko ugotowane na twardo
- płatki parmezanu

DODATKI DO WYBORU
- dressing jogurtowy
- sos winegret
- oliwa z oliwek 

🍴 Przygotowanie 🍴

Jajko gotujemy na twardo, a parmezan kroimy w płatki (najlepiej zrobić to obieraczką do warzyw, wtedy otrzymamy płatki idealnej grubości). Cebulkę kroimy w piórka, paprykę w paski, a chili w drobną kostkę lub krążki. Do pokrojonych warzyw dodajemy rukolę, połówki jajka i płatki parmezanu. Sałatkę podajemy z oliwą z oliwek, sosem winegret lub dressingiem jogurtowym. 

Jako dodatek wybrałam dressing jogurtowy z dodatkiem czerwonej papryki i ziół.


Do sałatki możemy dodać także pestki dyni lub ulubione orzechy.


Życzę smacznego! :)

22 komentarze:

  1. Bardzo fajna sałatka :) Mam ochotę na porcyjkę, bo wygląda mega apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jaka piękna.
    Jaka kolorowa!
    Sałatka wprost idealna.
    Duża porcja zdrowia.
    Pozdrawiam serdecznie! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :* Ja również serdecznie pozdrawiam :)

      Usuń
  3. Jakie kolorowe, wiosenne danie :)Pewnie też pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pamiętam jak kiedyś przyjaciółce z lodówki wyjadałam Parmezan przywieziony z Włoch. <3

    OdpowiedzUsuń
  5. Cudnie wygląda :) Chętnie bym taką zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
  6. U nas dzisiaj też jajko, ale w zupie krem ze szpinaku 😉

    OdpowiedzUsuń
  7. Pycha! Pierwszy zdjęcie wygląda jak grafika:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Rewelacyjna! Uwielbiam takie smaki :-)

    OdpowiedzUsuń